En skulptur du kan ringe med

Metaverse blev ikke årets ord

(Foto: Getty Images / Unsplash+)

Hvert år foregår der masser af kåringer her op til jul. Alle mulige årets bedste, største eller mest solgte priser skal uddeles.

Det samme gælder noget så vigtigt som at udvælge ”årets ord”.

Den mest kendte af denne kåring foregår i England, hvor den håndteres af det verdensberømte Oxford Dictionary leksikon.

De fleste havde nok forventet, at ”metaverse” ville tage titlen her i 2022.

Mark Zuckerberg er nok skuffet over, at hans Metaverse ikke blev kåret som årets ord i 2022. (Foto: Wallsdesk.com)

Mark Zuckerbergs og Facebooks idé om fremtidens internet, som bliver set gennem special-briller, lever nemlig op til alle kravene.

Det er brugt i stor stil. Rigtigt mange kender det, og det har haft markant betydning for samfund og erhvervsliv.

Metaverse måtte imidlertid nøjes med andenpladsen. Sikkert skuffende for Zuckerberg, der mener, at metaverse ganske enkelt er et symbol på fremtiden.

Årets vinder kommer også fra internet-verdenen, men er langt fra så kendt som metaverse. Tværtimod er det nok mest insidere, som kender og bruger slang-udtrykket.

Ordet Metaverse bliver brugt jævnt hen over hele ordet, men endte kun på andenpladsen. (Foto: Oxford Languages)

Årets ord i 2022 er nemlig ”Goblin mode.”

Udtrykket anvendes mest som ”in goblin mode” eller ”to go goblin mode.” I begge tilfælde beskriver det en opførsel, der er egoistisk, doven, nydelsessyg eller grådig. r

Udtrykket ”goblin mode” optrådte første gang på Twitter tilbage i 2009. Det gik for alvor viralt i februar i år, hvorefter mange britiske og amerikanske medier begyndte at bruge det flittigt.

Udtrykket vandt stor udbredelse i Corona krisens sidste dage i foråret, hvor folk igen kunne bevæge sig frit mellem hinanden og ude i samfund og natteliv.

Årets ord 2022 toppede i marts. (Foto: Oxford Languages

”Goblin mode” bliver imidlertid ikke brugt som et udtryk for at vende tilbage til normale tilstande efter pandemien. Snarere tværtimod,

I sociale medier bruges det ofte af mennesker, der absolut ikke vil returnere til deres standard liv fra før Corona. De vil hellere se stærke forandringer i æstetiske forventninger og en mere klima-rigtig livsstil.

Til sidst skal jeg måske lige nævne, at #StandWith” endte på en respektabel tredjeplads i Oxford Dictionary’s kåring af årets ord i 2022.

Udtrykket, der illustrerer, at man støtter en anden person eller tage deres side, er ellers oldgammelt. Det stammer helt tilbage fra det 14. århundrede, men fik nyt liv gennem de sociale medier i de senere år via hashtagget #StandWith.

Den helt store popularitet opnåede udtrykket fra marts og frem, hvor det bliver brugt hundrede-tusinder af gange som støtte til ukrainerne efter Ruslands invasion af landet. Det sker typisk med hashtags som #IStandWith Ukrain eller #StandWith Ukraine….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En skulptur du kan ringe med