Rolex går ind for genbrug

Cyber-kriminalitet vokser vildt

(Foto: Saksham Choudhary / Pexels)

Jo flere, der går online for at handle – desto flere kriminelle vil forsøge at snyde de pågældende via f.eks. ”phishing” angreb, hvor de prøver at lokke personlige informationer ud af folk.

I forbindelse med Black Friday udsalget så vi desværre igen en kraftig stigning i data-kriminalitet. Mange af tiltagene var udført meget professionelt, så det var svært at se, om man var på vej ind på en falsk hjemmeside eller, at der ikke var tale om en e-mail henvendelse fra en ”ægte” afsender.

Cyber-kriminaliteten omfatter imidlertid meget andet end personlige henvendelser til online-brugere.

Med jævne mellemrum hører man også om store og små virksomheder, der er blevet hacket og f.eks. har fået lukket deres it-systemer eller stjålet vitale informationer fra databaserne.

(Infografik: Statista.com)

Når disse vellykkede hacker-angreb kommer frem, er det kun toppen af isbjerget. Langt de fleste bliver aldrig offentliggjort.

Ofte, fordi virksomhederne er flove over, at deres datasikkerhed var mangelfuld, og de nødigt vil stå frem som uansvarlige i forhold til kundernes informationer og tillid.

EU har for længst indset risiciene og indfører fra næste år nye skrappe krav om it-sikkerhed, som virksomheder i både den private og offentlige sektor skal overholde. Hvis de ikke gør, vanker der bøder helt oppe i million-kroners-klassen.

Indtil da kan vi kigge på og lade os skræmme af det nye ”Cybersecurity Outlook” fra analysefirmaet Statista. Det afslører bl.a, at omkostningerne ved cyber-kriminalitet vil tredobles over de næste fem år.

Krypto-valutaer er et lukrativt område, der tiltrækker mange it-kriminelle. (Foto: Pierre Borthiry / Unsplash)

Ifølge Statista kostede data-tyverier og -angreb verden mindst 8,44 billion dollars i år. Det svarer til over 60 billioner kroner. I 2027 vil udgifterne være steget til 172 billion kroner (23,84 billion dollars).

Den voldsomme vækst er allerede i fuld gang og blev hjulpet godt på vej af Corona pandemien. Her blev millioner af mennesker tvunget til arbejde hjemmefra.

Det afslørede, at mange arbejdsgivere slet ikke havde optimeret deres it-systemer til den større sårbarhed med de ansatte uden for husets egne mure.

Et andet risiko-scenarie er mange virksomheders overgang til virtuelle it-miljøer, hvor data, netværk og infrastruktur lægges ud i skyen.

Her er en oversigt over de mest udsatte områder for it-kriminalitet. (Infografik: Statista.c

Til sidst skal jeg måske lige nævne, hvordan cyber-kriminalitet defineres af fagmediet ”Cyber Crime Magazine:”

Det er ”ødelæggelse og tyveri af data, penge, intellektuel ejendom, mistet produktivitet, mistede personlige og finansielle information, online bedrageri og underslæb samt afbrydelse af den normale forretningsgang. Dertil kommer efterforskning, genopbygning af ramte it-system, sletning af hackede data og systemer – samt ikke mindst skaden på den ramtes image….”

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rolex går ind for genbrug