POWER tror på Black Friday rekord

Kina skal bruge kinesiske chips

(Foto: Gizchina / Weibo)

Den velkendte teknologi-krig mellem USA og Kina ser nu ud til at hoppe et gear op, efter at den kinesiske regering har meddelt, at landet skal øge sin udvikling af elektroniske chips markant for at gøre sig uafhængig af udenlandske under-leverandører.

I yderste konsekvens kan det betyde, at kinesiske smartphone mærker skal betale 400 procent mere i skatter og afgifter, hvis ikke processor og andre vigtige chips ombord er produceret i Kina.

Hvor meget det i sidste ende kan betyde for kendte kinesiske mobilmærker som Xiaomi, OnePlus. Motorola, Vivo, Honor, OPPO, TCR, Realme, Lenovo osv, er svært at overskue. Ud over, at en firdobling af skatten må gøre ondt på bundlinien.

I de store kinesiske sociale medier som Wechat og Weibo er spekulationen øget kraftigt i det seneste døgn efter udmeldingen fra styret i Beijing. Vil det måske betyde, at kinesiske mobiltelefon, laptops og tablets bliver dyrere, når de skal sælges i Europa?

Chip-krigen begyndte for alvor, da USA sortlistede verdens dengang største tele-fabrikant Huawei på grund af mistanke om spionage via 5G mobilnet, smartphones og tilhørende apps.

Resultatet blev, at Huawei indtil dato er forhindret i at sælge smartphones internationalt med 5G ombord og adgang til populære apps og online services som Google, Facebook, Instagram osv.

Siden da er Huawei røget helt ud af den globale Top-10 af smartphone fabrikanter, hvor mærket ellers længe lå som nummer tre og i perioder var oppe at snuse til andenpladsen.

Problemet for Kina er, at landets chip-udvikling ikke kan holde trit med USA’s eller Taiwans. Langt de fleste kinesiske smartphones I de lidt højere klasser bruger ”motorer” fra amerikanske Qualcomm eller MediaTek og TSMC fra Taiwan.

USA’s sortlistning betyder bl.a, at vi ikke får Huaweis seneste nye Pocket S foldemobil at se i Europa. Telefonen må kun sælges med 4G ombord – ikke 5G, som alle vil have i dag. (Foto: Huawei)

Dertil irriterer det regeringen i Beijing, at amerikanerne – og med Apple i spidsen – forleden erklærede, at man så hurtigt som muligt vil gøre sig uafhængig af produktion i Kina. Fremtidens chip-udvikling skal ligge i USA og Vesteuropa.

Apple er allerede i gang med at flytte dele af sin iPhone produktion fra Kina til Indien. Den håndteres af taiwanesiske Foxconn, der har flere samle-fabrikker i Kina end i sit eget hjemland.

Desuden har Foxconn travlt med at åbne nye adresser i Indien og USA for ikke at miste gigant-kunder som Apple.

Beijings respons er, at Kina kun kan overleve på lang sigt og forhindre nye embargoer som mod Huawei ved at satse på egne processorer og chips.

Regeringen lod den kendte kinesiske teknologi-professor Cao Haitao fra Minjiang University sætte ord på den nye strategi.

Han kræver f.eks, at 30 procent af alle smartphones solgt i Kina udelukkende må indeholde kinesisk elektronik og software. Fabrikanter, der ikke overholder reglerne, bliver straffet med op til 400 procent mere i skat og afgifter.

Haitaos ræsonnement er, at hvis reglerne gennemføres, skabes marked. Når der er et marked, er der også indtægter. Og når der er salg, øges investeringerne i udvikling og forskning.

Hvis ikke det sker, vil det kinesiske marked for vigtige elektroniske komponenter fortsat være kontrolleret af udlændinge….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

POWER tror på Black Friday rekord