Dimsen lytter for dig

Fem gode råd til din nye mobil

(Foto: Creative Christians / Pixabay)

I dag er Black Friday, og en stor del af danskerne står klar med Dan- og kreditkort for at købe ind af udsalgsvarerne.

Det gælder bestemt også nye smartphones, hvor interessen i år tilsyneladende er størst for modeller i mellemklassen.

Dyre mobiler er dejlige, men man får ofte mere for pengene ved at hoppe en klasse ned i ambitioner.

Uanset prisklasse er der dog ofte fem punkter, som købere overser. Specielt, hvis tilbudsprisen er lokkende. Så gælder kun kronerne – ikke nødvendigvis kvaliteten.

Her er de fem ting, I altid bør overveje, når I køber ny smartphone – uanset om de er på tilbud eller sælges til normalpris:

  • Kameraernes kvalitet
  • Batteri-størrelse og lade-hastighed
  • Skærmens hastighed
  • Software opdateringer
  • Hukommelse og lagerplads

I Danmark gælder de gode råd nok især Android telefoner, for kun her er der reelt konkurrence mellem telefonerne. Her i landet sælger iPhones sig selv og er højt hævet over alle andre.

(Foto: OnePlus)

Kameraerne
De fleste bruger deres smartphone som foto- og/eller videokamera. Selv, hvis du kun sjældent leger fotograf, er det altid godt at vide, at ens mobil har kameraer, der kan tage billeder af høj kvalitet.

Vigtigst er at fokusere på mobiltelefonens hoved-objektiv. Det er det mest brugte. Næstvigtigst for de fleste er super-vidvinklen.

Begge bør have en god opløsning – målt i megapixel (MP). 50 MP er efterhånden normalt nede i mellemklassen for hovedlinsens vedkommende. Begge bør også have en høj lysfølsomhed – målt som blænde-åbning. Den må gerne ligge pænt under F2.0.

(Foto: Pixabay)

Batterie og opladning
Stærkere processorer og større skærme bruger mere strøm. Det kan ikke undgås, og den detalje glemmer alt for mange, når de køber ny smartphone.

I dag vil der være dumt at købe en mobil med et batteri på mindre end 4.000 mAh. Meget bedre er 4.500 og 5.000 mAh, som man finder på mange Android telefoner.

Dog ikke på iPhones, hvis Apple processorer angiveligt er mere strømbesparende. Om det er andet end teoretisk korrekt, finder man senest ud fra, når man skal lade sin mobil op hver eneste dag.

Apropos opladning er det ikke længere urimeligt, at en ny smartphone kan fyldes op med ny energi på under en time. Nogle modeller klarer det på under et kvarter, men de er så også lidt dyrere.

(Foto: Screen Post / Unsplash)

Skærmens hastighed
I takt med, at flere og flere bruger deres smartphones til avancerede spil eller til at se hele film på, øges forventningerne til mobilens skærm-kvalitet.

Selvfølgelig kan displayet størrelse være vigtigt – især når man vil følge moden. OLED-displays er generelt også bedre og mere lysstærke end LCD-paneler.

Langt de fleste mobiler disker i dag op med Full HD+ skærme, der vil være helt fine for de fleste. Dér, hvor man til gengæld ser forskellene, er i displayenes hastighed.

Den måles i Hz og kaldes med et fagudtryk for ”refresh rate”. Den angiver, hvor mange gange i sekundet billedet opdateres. 60 Hz er det gamle standard, men er slet ikke tilstrækkelig, når man vil dyrke gaming på sin mobil.

Bedre er 90 Hz, mens 120 Hz gør skærmen rigtig hurtig. Selvfølgelig findes der også her ekstremer som f.eks. 140 Hz.

(Foto: Gizchina)

Software-opdateringer
Her er et område, som tidligere var håbløst undervurderet. Men dengang beholdt de fleste jo også kun deres mobil i et år, inden de købte en ny. Så nåede software-opdateringer aldrig at blive et problem.

I dag har de fleste smartphone-fabrikanter opdaget, at tiderne har ændret sig. Nu har de travlt med at annoncere, hvor mange års opdateringer af f.eks. Android styresystemet man er garanteret. Det samme gælder sikkerheds-opdateringer, der beskytter mobile og retter fejl i tidligere versioner.

Der kan være stor forskel på garantierne: Samsung giver f.eks. fem år på system opdateringer og fire år på sikkerheds-updates, mens Google tilbyder henholdsvis fire og tre år.

Mange andre fabrikanter – deriblandt Xiaomi – nøjes med to år på styresystem og tre på sikkerheds-opdateringer. Det må være det mindste, man kan forlange.

Opdateringerne giver nemlig brugeren et godt billede af, hvor længe man kan bruge sin smartphone, uden at den mister hastighed eller bliver mindre sikker at anvende.

(Foto: Ivan Samkov / Pexels)

Hukommelse og lager
På det seneste er der gået inflation i RAM og lagerkapacitet. Dyre Android smartphones ruller frem med hele 16 GB RAM og 512 GB eller 1 TB lager. Det et specifikationer, man tidligere kun kendte fra store laptop pc’er.

Der er dog også en reel forklaring på, at hukommelses-størrelserne går amok. Dels kræver stærke processorer og krævende computerspil meget RAM at boltre sig på. Dels tager flere og flere fotos i høj opløsning eller videoer af høj kvalitet på deres mobil, og de fylder altså meget i lageret.

8 GB RAM må derfor være et rimeligt udgangspunkt, når man køber ny mobil – bare ikke hos Apple. 256 GB lager er minimum, hvis man fotograferer meget….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dimsen lytter for dig