Playstation i din nye elbil

Hvad vil de være, når de bliver store?

(Foto: Playset)

Da jeg var ung, var drømmejobbet ofte pilot eller brandmand for de små drenge og stewardesser for pigerne. Begge jobs havde noget internationalt over sig. Man kunne rejse langt væk fra sin lille provinsby og opleve verden på en spændende måde.

Senerehen i livet har de fleste nok oplevet, at det er svært at blive pilot. Man skal være rigtig god til matematik og have flair for teknologi.

Hos pigerne er illusionerne om en rejsedrøm som stewardesse ofte brast, når de opdager den alt andet end vilde løn, de mange kedelige dage på hotelværelser og en status som flyvende servitrusse.

Nu om dage er det helt andre job-kategorier, der hitter hos børn mellem 8- og 12-år. I nogle lande er det moderne job-kategorier som at blive influencer / blogger og vlogger. I Kina er det til gengæld at blive astronaut. Det lugter da i det mindste lidt af pilot.

Mens kinesiske børn drømmer om at blive astronaut, ser deres jævnaldrende i USA og England en større fremtid i at blive influencer eller youtuber. (Foto: Ivan Samkov / Pexels)

Analyse-firmaet The Harris Poll har for LEGO Group interviewet 3.000 børn i tre af verdens store lande – USA, Storbritannien og Kina – om deres drømmejob, når de bliver store.

Amerikanske og britiske børn er ret ens i valget: I begge lande har youtube’ren højeste status foran jobbet som skolelærer, professional sports-udøver og musiker. Astronauten er lavest rangerende.

Helt modsat i Kina. Her siger hele 56 procent af de 8- til 12-årige, at de allerhelst vil være astronaut og flyve i raketter ud i verdensrummet.

Næsten alle interviewede kineser-børn – 95 procent – svarede, at de gerne vil rejse ud og bo på andre planeter.

(Infografik: Statista.com)

I USA og England var det lige under 70 procent. Længe leve science fiction film og tv-serier som Star Wars eller Star Trek.

Forklaringen på de store forskelle mellem Kina og de vestlige lande kan være, at kinesiske skoler lægger en meget større vægt på undervisning i videnskab, teknologi og rumfart.

De store forskelle i job-ønsker kan også skyldes de sociale medier. Mens de har fået større og større betydning for Vestens børn, der bruger timevis hver dag på Instagram eller TikTok, har de kinesiske myndigheder strammet reglerne.

I Kina er fokus f.eks. meget stærkere på farerne ved at blive afhængig af internet samt risici for børns øjne, koncentration og psykiske velvære, når de tilbringer så meget tid i en skærm.

Den kinesiske udgave af TikTok – Douyin – har stor indflydelse på børns valg af uddannelse. (Foto: Bitfinance.news)

Siden analysen blev gennemført, har Kina også indført en særlig ”ungdoms-mode” i Douyin, der er den kinesiske udgave af TikTok.

Reglerne foreskriver bl.a, at kinesiske børn under 14 år ikke må bruge det sociale medie mere end 40 minutter om dagen eller mellem klokken 22 om aftenen og kl. 0600 om morgenen. Børnene skal sove – ikke surfe på det tidspunkt.

Dertil kommer, at den kinesiske TikTok app i dag indeholder meget mere uddannelses-relateret indhold plus politisk censur end den internationale version, der også vinder stærkt frem blandt danske børn og unge….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Playstation i din nye elbil