Bedre sound til podcastere

EU laver datacenter i verdensrummet

(Foto: NASA / Wikimedia)

EU er begyndt at markere sig meget stærkere med en egen teknologi og strategi for elektronik produkter end nogensinde før.

Det skyldes naturligvis det ændrede verdensbillede, hvor manglen på små elektroniske chips kan stoppe produktionen i mange andre industrier og direkte true erhvervslivet i Europa.

Samtidig har EU opdaget, at man har meget mere magt over verdens store tech-koncerner, end selv de mest optimistiske union-tilhængere have troet for ti år siden.

Kæmpe bøder i milliard kroners klassen til mega-spillere i industrien som Google, Apple eller Microsoft for overtrædelse af monopol-regler var de første eksempler.

Det lyder som en scene fra Star Wars eller Star Trek – at flytte store datacentre op i verdensrummet. (Foto: Gizchina)

EU’s krav om, at alle bærbare elektroniske gadges skal bruge samme USB-C ladestik var det næste markante skridt.

Det tvang ganske enkelt Apple til at droppe sit eget Lightning stik, hvis man fortsat vil sælge iPhones, iPads, Airpods og Macbooks i Europa.

Disse teknologiske gennembrud har givet EU så meget selvtillid, at unionen nu vil bygge sin egen fremtidige digitale infrastruktur.

EU har således luftet tankerne om at etablere et eget netværk af tele-satellitter. Desuden vil EU sende et datacenter med store servere op i verdensrummet.

Et af problemerne ved at opsende satellitter eller dele til et datacenter i verdensrummet er, at raketterne forurener voldsomt og belaster klimaet med CO2. (Foto: SpaceX / Unsplash)

Satellit-netværket skal sikre, at indbyggere i alle hjørner af Europa kan få adgang til hurtigt internet og mobiltelefoni.

I Danmark er vi godt forkælede med høj-hastigheds-internet, men vi skal bare tage syd for grænsen til Tyskland for at finde store sorte pletter med dårlige forbindelser.

Datacentret i verdensrummet er en del af EU-Kommissionens forsøg på at reducere den klima-påvirkning, som datacentre og andre store data-installationer på jordoverfladen har med deres voldsomme strømforbrug.

Datacentre i kredsløb omkring jorden skal drives af enorme solcelle paneler, der kan levere gratis energi i størrelses-ordenen hundreder af megawatt.

Centrene vil blive forbundet til jordstationer via lynhurtig optisk kommunikation. En del af den underliggende teknologi er Europa allerede i besiddelse af, hævder EU’s partner i projektet – franske Thales Alenia Space.

EU har planer om at opsende et netværk af egne satellitter, som skal sørge for, at også indbyggere i fjerne dele af unionen får adgang til hurtig internet og mobiltelefoni. (Foto: David Mark / Pixabay)

EU-Kommissionen har i første omgang bestilt en rapport, der skal vurdere muligheder, fordele og risici ved sådan et ambitiøst projekt.

Projektet er døbt ASCEND – Advanced Space Cloud for Net Zero Emissions and Data Sovereignty in Europe.” Den er igen en del af EU’s fremtids-program “Horizon Europe” program.

Allerede ved de indledende manøvrer løber EU imidlertid ind i problemer. Raketterne, der skal sende både satellitter og delene til de svævende datacentre op i verdensrummet, belaster nemlig klimaet med stor forurening og CO₂ belastning.

Et af de første mål med at etablere datacentre i omløb omkring jorden bliver derfor at undersøge, om de kan drives med så minimale CO₂ udslip, at det mere end kompenserer for forureningen under transporten.

Det næste mål er at demonstrere, at et flyvende datacenter kan fungere i praksis. Hvordan sikrer man f.eks. centrene mod hacking eller direkte angreb fra fjendtlige missiler….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedre sound til podcastere