Flight Simulator fylder 40 år

Amazon vil sige farvel til 10.000

(Foto: Marques Thomas / Unsplash)

(Opdateret) November ser ud til at blive massefyringernes måned blandt verdens store teknologi- og internet-virksomheder.

Verdens største online varehus Amazon vil nemlig afskedige op til 10.000 medarbejdere senere i denne uge.

Samtidig oplyser Amazon, at der næppe kommer en dansk afdeling. Danskerne skal fortsat handle via Amazon i Tyskland, som mange tusinde allerede har gjort.

Inden Amazons første store fyringsrunde, havde online-giganten næsten 1,6  millioner ansatte verden over 1 – de 1,1 million alene i USA. Med andre ord rammer fyringerne kun mellem én og tre procent af Amazons personale.

Humøret hos Amazon er nok ikke det bedste efter nyheden om, at verdens største online varehus vil fyre 10.000 ansatte. (Foto: Hello I’m Nick / Unsplash)

Amazons personale-nedskæringer kommer få dage, efter at 11.000 Meta-ansatte eller 13 procent af personalet fik en fyreseddel lige før weekenden. Meta koncernen omfatter bl.a. Facebook, Instagram og Whatsapp.

Inden da forskrækkede mange-milliardæren Elon Musk verden ved at meddele, at han ville afskedige halvdelen af Twitters 7.500 ansatte, efter at han havde købt det sociale medie.

I går fulgte Musk så op ved at fyre 4.400 af Twitters freelance-tilknyttede medarbejdere.

Det bemærkelsesværdige ved masse-fyringerne er, at de alle har med internet at gøre – og at de foretages af tre af verdens rigeste mænd – Jeff Bezos hos Amazon, Elon Musk hos Twitter og Mark Zuckerberg hos Meta.

 

Da Corona krisen kom i 2020, nærmest fordoblede Amazon sit medarbejdertal. (Infografik: Statista.com)

Rygterne om Amazons tusinder af fyresedler begyndte at rulle i de sociale medier i løbet af weekenden. Mandag eftermiddag blev de bekræftet af den store avis ”New York Times”.

Næsten samtidig kan Dansk Industri (DI) fortælle. at Amazon ikke har nogen planer om at åbne en egen afdeling i Danmark. Det kan DI fortælle, efter at organisationens e-business udvalg har været på besøg hos Amazon i Tyskland.

Syd for grænsen er Amazon den klart største internet-butik. Den har over 28.000 fast-ansatte og en månedlig trafik på over 430 millioner besøgende om måneder.

Det bliver også her, at de danske Amazon-kunder fortsat skal shoppe, medmindre de foretrækker den langt mindre Amazon adresse i Sverige.

Danske virksomheder kan også sælge deres produkter via Amazons platform og otte markedspladser i Europa. Præsentationer af varerne foregår dog ikke på dansk, men typisk på engelsk, tysk eller svensk.

Amazons topchef Jeff Bezos ser ud til at være den tredje tech-milliardær, som må ty til massefyringer. (Foto: Steve Jurvetson / Flickr / Wikimedia)

Amazons masse-fyringer skal i øvrigt ikke gå ud over lager- og forsendelses-folkene. De står foran den travleste tid på året, og Amazon plejer at ansætte tusinder af ekstra personale for at kunne klare jule-presset.

Fyringerne vil derimod ramme Amazons administration og de tekniske afdelinger, der udvikler og producerer Amazons hardware produkter.

Det er f.eks. de talestyrede Echo højttalere, Fire tablets og Kindle e-bogs-læsere. Udviklingen af Amazons succesrige Alexa assistent, der konkurrerer med Apples Siri og Googles Assistent, skal dog kun blive berørt i mindre grad.

Alexa skal angiveligt fortsætte, men vil blive trimmet. Det plejer at betyde, at der udvikles færre nye features og funktioner.

Det ser ud til, at Amazons tale-styrings-assistent Alexa bliver holdt ude af nedlukningerne. Til gengæld kan flere af Amazons hardware-produkter blive ofre på sparekniven. (Foto: Pixabay)

Amazon har ellers kørt forrygende under Corona pandemien, og alene i USA ansatte koncernen 18 procent flere folk i 2021.

Efter pandemien har salget dog svigtet, fordi flere og flere kunder er vendt tilbage til at besøge fysiske butikker igen og droppe det mere upersonlige online-shopping.

De faldende resultater lod sig straks mærke i Amazon-aktien. Som det første børs-selskab i verden mistede Amazon over en billion i værdi på ganske kort tid.

Også Meta-koncernens aktier har taget et voldsomt dyk. I år er deres værdi faldet med over 70 procent. Samtidig har Mark Zuckerberg mistet 71 milliarder dollars eller over en halv billion   kroner af sin formue….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flight Simulator fylder 40 år