When things matter

Vellyd fra en bue

(Foto: Mohammod Sanaullah)

De fleste højttalere ligner deres forfædre fra 50 år siden. Firkantede kasser i forskellige størrelser og kvaliteter.

I de senere år er der kommet flere cylindriske højttalere – især blandt de trådløse med Bluetooth i. Det skaber da noget afveksling.

Heldigvis er der undtagelser. Nogle få højttalere minder om en sky i designet eller et væsen fra det ydre rum.

Med højttaler-stoffet spændt ud på alle fire sider får det en meget mere karakteristisk indflydelse på designet. (Foto: Mohammod Sanaullah)

Andre som f.eks. Bowers & Wilkins’ Zeppelin har taget inspiration fra luftskibe for 100 år siden, mens de dyre højttalere fra Bang & Olufsen enten ligner en satellit-tallerken eller en skulptur fra et kunst-galleri.

Mohammod Sanaullah – designer fra Bangladesh – går en helt anden vej med sine nye trådløse koncept højttalere. De er bygget som en bue – eller en ”arch”, som briterne kalder det.

Sanaullah fortæller, at den utraditionelle højttaler er bærbar. Det er den vel, selvom den mangler bærehåndtag. De ville skæmme det ellers gennemførte design.

Bas/mellemtone og diskanter sidder skiftevis på buen, der sikrer en god spredning af lyden. (Foto: Mohammod Sanaullah)

Omvendt tror jeg, at de fleste interessenter for denne højttaler vil bruge den som dekorativ brugskunst i stuen eller på kontoret. En kunst-genstand, som samtidig kan levere god Hi-Fi lyd til musikken.

Den buede form hjælper automatisk lyden til at sprede sig bedre i lokalet, selvom de otte enheder – skiftevis bas/mellemtoner og diskant domer i princippet sidder på en lang række.

Højttaleren er beklædt med samme stof, som man også ser på mange andre bokse. I det buede design får stoffets mønster dog en mere fremtrædende rolle. Nærmest som råt beton.

Desværre er højttaleren et koncept og findes kun i et par enkelte velfungerende prototyper. Den unge designer fra Bangladesh håber nu, at en eller anden Hi-Fi fabrikant bider på og køber ideen til en storproduktion – eller bare kopierer den uden at betale licens. Det sidstnævnte håber Sanaullah naturligvis ikke vil ske….

Den buede højttaler er trådløs, men rummer også både USB 3.1 og USB-C stik i den ende side. (Foto: Mohammod Sanaullah)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

When things matter