Rolex tikker i det dybeste hav

Mobilen med løse objektiver

(Foto: Xiaomi)

(Opdateret) Diskussionen om, hvorvidt mobiltelefoner eller klassiske fotokameraer tager de bedste billeder har kørt for fulde drøn i de seneste ti år.

Parterne står – i hvert fald officielt – langt fra hinanden.

Mobilbrugerne siger, at deres kameraer er meget nemmere at bruge og i dag ligger på niveau med de fleste spejlrefleks-apparater.

Det bliver de bekræftet i, når man ser salgstallene fra henholdsvis smartphone- og kamera-fabrikanter. Sidstnævnte falder år for år og udgør i dag kun en brøkdel af mobiltelefonernes.

I den anden grøft påstår de fleste professionelle fotografer fortsat, at både objektiver og kameraer er bedre end mobilernes billedskydere.

Det har vi aldrig set før. En smartphone med stor udskiftelig linse på. (Foto: Xiaomi)

Omvendt ser man oftere og oftere, de professionelle bruge både mobiler og separate kameraer side om side. Apple iPhones har sågar skudt adskillige reklamespots og hele film.

Hos Xiaomi, der er verdens tredje-største smartphone fabrikant, har man besluttet at lave et kompromis: Hvorfor ikke bygge den første smartphone, som man kan klikke store Leica objektiver på?

Resultatet ser lidt pudseløjerligt ud. Nærmest et superslankt kamerahus med forskellige størrelser zoom, tele- og vidvinkel-linser på. Med den store fordel, at vidunderet også kan fungere som en mobiltelefon.

Desværre har Xiomi ingen planer om at sætte den spændende nyhed i produktion. Den skal snarere ses som et koncept, der skal vise, hvor langt man kan komme med en smartphone i dag.

(Foto: Xiaom)

Basis for eksperimentet er Xiaomis seneste 12S Ultra flagskib, der nu skal tituleres Xiaomi 12S Ultra på grund af de omfattende ombygninger.

Mobilen har således fået indbygget en ekstra billedsensor på én tomme plus mekanikken til at klikke Leica objektiver på – ligesom på professionelle kameraer fra den berømte tyske foto-fabrikant.

Xiaomi har samtidig bibeholdt sin eksisterende billedsensor på en tomme, hvor Leica har hjulpet med design og tilhørende software.

Dog måtte det ene objektiv – den centralt placerede periskop zoom – skæres bort for at give plads til det en ekstra billedsensor med tilhørende adapter til store eksterne objektiver.

I stedet for det normalt glatte glas-covere har Xiaomi klædt 12S Ultra Concept telefonen i en nupret overflade, der minder om et professionelt fotokamera. (Foto: Xiaomi)

Med andre ord har Xiaomi 12S Ultra Concept – i hvert fald i princippet – to (næsten) komplette kameraer indbygget i samme telefon. Brugeren kan selv vælge, hvilken han eller hun vil bruge.

Rent fysisk måtte Xiaomi også trylle for at give Concept telefonen samme egenskaber som en moderne smartphone:

På spejlrefleks- og spejl-løse foto-kameraer er der et helt åbent ”hul” ind til billedsensoren, når man ikke har et løst objektiv spændt foran. Alternativt kan man dække hullet med et plastik-låg.

Xiaomi har valgt en anden løsning. Adgangen ind til billedsensoren er dækket af et lag safir krystal. Det sikrer samtidig, at telefonen fortsat er vandtæt efter den skrappe IP68 specifikation, når man bruger den uden et løst objektiv på.

Her ses den store én tommers billedsensor, som Xiaomi har gemt bag safirglas for at beskytte den mod stød, støv og vand. (Foto: Xiaomi)

Selvom Xiaomi officielt afviser, at 12 Ultra Concept skal sælges, verserer de første rygter i kinesiske sociale medier om, hvad vidunderet i givet fald kunne koste.

Et af de mere realistiske forslag lyder på 41.000 dollars eller ca. 315.000 kroner. Det lyder dyrt, men er bestemt ikke afskrækkende for Leica entusiaster. De er vant til at lægge mange penge.

Hvad det næste så mon bliver?

Well – kunne man forestille sig, at Sony lod sig inspirere af Xiaomi og lavede en særlig udgave af sin Xperia 1 telefon med beslag, der passer til løse objektiver fra Sonys Alpha E kameraer….

Samme objektiver passer på en Xiaomi telefon og et professionelt fotokamera fra Leica eller som her et Lumix fra Panasonic. (Foto: Xiaomi)

(Foto: Xiaomi)

(Foto: Xiaomi)

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rolex tikker i det dybeste hav