Robot er havens alt-mulig-mand

Twitter får flere direkte rivaler

(Foto: Gozchina / Wechat)

Verdens rigeste mand – Elon Musk – har travlt med at rydde op hos Twitter, efter at han købte det sociale medie lige før weekenden for knap 44 milliarder dollars.

Som det første har Musk fyret det meste af Twitters topledelse, mens han åbenbart er lidt mere forsigtig med at smide folk på lidt lavere niveau ud.

Alle disse afskedigelser kan jo koste mange penge, hvis det er efter princippet om at forlade arbejdspladsen med det samme.

Musk har samtidig travlt med, at han vil forvandle Twitter til en hel åben platform uden censurering. Folk skal i stedet selv være ansvarlige for, hvad de siger.

Desuden vil Musk videre-udvikle Twitter til at blive et meget mere alsidigt medie. Twitter skal have flere reklamer og kunne bruges til at købe alle mulige ting på. Med andre ord en slags kopi af Facebook og Instagram.

Twitters stifter Jack Dorsey har ladet Twitter hjælpe med at finansiere sit nye sociale medie Bluesky, men det var, inden Elon Musk kom på banen. (Foto: Mark Warner / Wikimedia)

 

Det med det frie ord lyder i princippet godt, men Musk kan næppe gennemføre ideen uden at rende ind i problemer undervejs.

Hvis Musk gen-åbner Twitter for alle, vil det jo bl.a. betyde, at kontroversielle personer som USA’s eks-præsident Donald Trump og pop-legenden Kanye West kan vende tilbage.

Begge er blevet bandlyst fra Twitter – og Facebook – for henholdsvis opfordring til vold i Det Hvide Hus og racistiske indlæg om jøder.

Desuden vil Twitter rende ind i vanskeligheder i en række lande med strenge love om offentlige udtalelser.

Det gælder først og fremmest Tyskland, hvis myndigheder er meget lidt tolerante omkring racistiske social media indlæg eller tweets, der støtter krigeriske regimer.

 

(Foto: Bluesky)

Twitter var engang verdens næst-største sociale medie – kun Facebook var større. Det er længe siden, og i dag rangerer Twitter helt nede på en global 17. plads, når man måler i aktive brugere.

Hvis Twitter skal blive en god forretning, skal Musk ændre helt på det sociale medies stil og indhold. Annoncører skal stryges med håret, og millioner af nye brugere lokkes til.

Dermed skal Twitter ud at slås direkte med Facebook, Snapchat, Pinterest, YouTube, Whatsapp, Instagram og TikTok. Især de to sidstnævnte har godt tag i de yngre årgange.

Andre mener, at Musks formål med at købe Twitter er at skabe sig sin egen private menings-kanal, hvor han uhindret kan plapre og løse verdens situationen ifølge Elon.

I så fald vil manden, der skabte Tesla, gøre præcist det samme som Donald Trump og Kanye West – sidstnævnte nu om dage kaldet Ye.

Efter udsmidningen fra Twitter har Donald Trump åbnet sit eget sociale medie Truth Social, der minder meget om Twitter. Trump har netop lanceret en Android app til sit Truth Social. (Foto: Gizchina)

 

I protest mod sin udsmidning fra Twitter åbnede Trump sit eget sociale medie Truth Social, der i dag har godt en halv million brugere.

Ye gik samme vej, da han i den forløbne uge meddelte, at han ville købe det sociale medie Parler med 15 millioner brugere, så han havde sin egen platform at sprede f.eks. racisme på.

Ifølge flere amerikanske medier skal ti-tusinder af trofaste Twitter brugere være flygtet fra platformen eller ved at gøre det.

Mange af dem vil ikke bruge et socialt medie, hvor ekstremister og potentielt farlige mennesker kan udbrede hvad som helst. Situationen fra den seneste amerikanske valgkamp for to år siden er ikke glemt.

Trafikken af utilfredse Twitter brugere ser ud til at gå i retning af andre – relativt små – sociale medier som f.eks. Discord eller Mastodon.

Den kontroversielle popstjerne Kanye West alias Ye vil købe det sociale medie Parler for at få adgang til en kanal, hvor han kan sige, hvad han vil. (Foto: Davis Shankbone / Wikimedia)

 

Mellem den 20. og den 27. oktober fik Mastodon således 18.000 nye brugere. Mastodon har i dag godt 382.000 brugere, hvilket er meget mindre end Facebook, Instagram eller Twitter selv. Discord har ca. 300 millioner.

Dertil kommer, at Twitters stifter – Jack Dorsey – er ved at åbne Bluesky. En ny platformen, som skal konkurrere med alle sociale medier på markedet – men vel først og fremmest Twitter.

Bluesky blev grundlagt i 2019, da Dorsey forlod Twitter. I mellemtiden har der været tavst omkring platformen, selvom Twitter – sjovt nok – var med til at finansiere udviklingen.

Ifølge Blueskys hjemmeside er man tæt på den officielle premiere og søger i øjeblikket beta-testere til at prøvekøre det nye sociale medie.

I modsætning til de andre (store) sociale media bygger Bluesky på en decentral platform – Authenticated Transport Protocol (ATP).

Her er et typisk skærmbillede fra Mastodon, som ser ud til at vinde mange eks-Twitter-brugere. (Foto: Eugen Rochko / Wikimedia)

Den benyttes til mange nye websider, hvor den tillader brugerne at vælge frit mellem eksisterende service-leverandører eller ”hoste” deres online aktiviteter selv.

Den decentrale struktur har den fordel, at det sociale medie ikke er afhængig af nogen ejers ønsker. Samtidig vil den indbyggede uafhængighed beskytte brugernes private data bedre – i hvert fald i teorien.

Omvcndt skal det være meget mere kompliceret at udvikle et distribueret system. Det vil bl.a. kræve en stram koordination mellem mange forskellige bidrag-ydere.

Til sammenligning har Twitter i øjeblikket 229 millioner faste daglige brugere (DAU). Facebook har 2,85 milliarder månedlige aktive brugere (MAU), Instagram knap 1,4 mia, Facebook Messenger 1,3 mia, WeChat i Kina 1,25 mia og TikTok 732 millioner MAUs….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Robot er havens alt-mulig-mand