Kommer Googles mobiler nu til DK?

Pladestudie til børneværelset

(Foto: Teenage Engineering)

For efterhånden mange år siden drømte e del musikere og musik-entusiaster om, at de kunne skære deres egne LP-skiver.

Det var bare stort set umuligt, for selve processoren af lægge en vellydende rille i en LP- eller single-plade var både besværlig, dyr og kompliceret.

Siden kom så cd-skiverne, hvor det var muligt at indspille egne ting på. Desuden var båndoptagernes lydkvalitet forbedret markant, så ønsket om egne LP-plader var stort set faldet bort.

Medmindre da, at man gerne ville give en musik-elsker en helt personlig gave med hans eller hendes favorit-melodier på i fødselsdagsgave.

I dag er vinylplader igen trendy og populære – og hvad sker der så? Via et svensk-japansk samarbejde dukker den første kombinerede plade-spiller og -optager på markedet til en helt fornuftig pris.

(Foto: Teenage Engineering)

Den nye PO 80 Record Factory fra svenske Teenage Engineering er egentlig beregnet til børn, der er vokset op med musik fra TikTok, men voksne kan vel også fatte interesse for den farverige nye gadget.

Selve konceptet stammer fra den japanske designer Yuri Suzuki, der præsenterede sin Gakken Instant Record Cutting Machine tilbage i 2020.

Teenage Engineering er nok det helt rigtige sted til en mere bred markedsføring. Svenskerne er kendte for deres små farverige musikmaskiner som f.eks. synthesizere i lommeformat. Desuden har Teenage Engineering også solgt produkter via møbel-giganten IKEA.

Den nye version kommer som et byggesæt, der skal være let at samle, hvis man er lidt fingernem. Bagefter kan man skære sine egne vinyl-plader og afspille dem på samme maskine få minutter efter.

Musikken eller for den sags skyld podcasten overføres fra en smartphone, laptop, tablet eller MP3 afspiller via et kabel med 3,5 mm audio-stik.

Skærenålen er klodset og minder om pick-upper fra de gamle lakplade grammofoner. (Foto: Teenage Engineering)

 

Optagelsen foregår ved at bruge en lidt klodset skære-arm, der sidder på venstre side af grammofonen – modsat tonearmen til afspilning.

Skære-armen ”ridser” en pladerille i en roterende vinylskive på fem tommer. Lydkvaliteten er, hvad Teenage Engineering selv kalder ”ultra lo-fi sound.”

Brugerne kan selvfølgelig også komponere deres egne sange ved at bruge en af Teenage Engineerings egne musikmaskiner som f.eks. den lille Pocket Operator.

Dertil kommer, at svenskerne medleverer et online værktøj, der skal gøre det muligt at optage i bedre lydkvalitet.

Det sker ved hjælp af en app, hvis resultater dog næppe vil imponere professionelle musikere, producere eller pladeselskabs-managers.

PO 80 kan bruges til både hjemme-skårne og almindelige singleplader på syv tommer. LP-skiver er der ikke plads til på den lille maskine. Det sker med de normale 33 eller 45 omdrejninger i minuttet.

Nyheden rummer sin egen lille forstærker og højttaler, men man kan også koble en ekstra højttaler på via kabel.

Lidt underligt, at Teenage Engineering ikke har ofret en trådløs Bluetooth forbindelse. Dem bruger alle i dag – også børn med mobiltelefon.

Den skægge PO80 gadget henvender sig primært til musikalske børn under 12 år. De skal hente 149 dollars eller ca. 1.150 kroner for at købe sig til et eget lille pladestudie.

Med i den pris følger en ekstra skærenål, seks blanke vinylplader, et USB-kabel og flere andre tilbehør. En pakke med to vinylplader koster 30 dollars….

Her er pladespilleren koblet til Teenage Engineerings lomme studie Pocket Operator. (Foto: Teenage Engineering)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kommer Googles mobiler nu til DK?