Meget mere end en ebogs-læser

Grønland får 5G

(Foto: Filip Gielda / VisitGreenland)

Med jordens laveste befolknings-tæthed og med ¾ af landet dækket af is er det naturens luner, der bestemmer omfanget af grønlændernes kontakt med fjernt-boende familie og venner.

Moderne 5G mobiltelefoni skal bringe indbyggerne på verdens største ø tættere på hinanden. Samtidig lyder start-skuddet for fremtidens Grønland med trådløs kommunikation af høj kvalitet.

I dag har det grønlandske teleselskab Tusass – det tidligere Tele Greenland – og den svenske telegigant Ericsson underskrevet en aftale om, at 5G-drømmen bliver til virkelighed i de kommende år.

Et første pilot-projekt vil blive rullet ud allerede her i november i byerne Sisimiut, Maniitsoq og Narsaq. Derefter går turen videre til 10 andre byer i Grønland.

Den grønlandske natur gør det ikke ligefrem nemt at bygge telemaster til 5G i øens 10 største byer. (Foto: Ericsson)

Uden for disse byer og ude i de små bygder vil grønlænderne fortsat være afhængige af satellit-telefoni via Iridium netværket af satellitter.

5G er ikke kun vigtig for grønlænderne på grund af den højere hastighed i deres smartphones. Endnu vigtigere er, at de nye 5G mobilnet har en meget højere kapacitet, så mange kan bruge netværket på samme tid og benytte store datamængder.

Man skal nok hellere ikke undervurdere 5G nettets strategiske og militære betydning i en tid, hvor kapløbet mellem stormagterne om Arktis er skærpet.

Ericsson og Tusass har arbejdet sammen siden 2017, hvor de moderniserede det eksisterende mobilnet med 4G-tjenester i alle befolkede områder i Grønland. På den kæmpestore ø bor 56.000 mennesker på 2.166.000 kvadrat-kilometer.

Det nye 5G netværk vil give grønlænderne mulighed for at håndtere store datamængder hurtigt. (Foto: Tusass)

Allerede på nuværende tidspunkt er noget af 5G infrastrukturen på plads. Grønland har således et Radio Access Network (RAN) med Ericsson Radio System og en mobilkerne drevet af Ericssons Cloud Packet Core.

RAN-netværket sørger bl.a. for, at man kan lægge forskellige services i 5G netværket. Det er lige fra cloud gaming og Virtual og Augmented Reality til Fixed Wireless Access (FWA) og selvkørende biler.

Sidstnævnte er nok knap så relevant i Grønland, hvor man ikke har motorveje. Til gengæld er FWA en god ting.

FWA kan bedst beskrives som det trådløse alternativ til telekabler som fiber eller kobber. Det er nemlig en hurtig radio-forbindelse over korte afstande mellem to faste punkter – f.eks en virksomheder eller en bolig og et teleselskab. Modsat mobiltelefoni, hvor den ene part – mobilen – hele tiden er i bevægelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Meget mere end en ebogs-læser