Store kræfter i små klæder

Er det her fremtidens bærbare?

(Foto: Lenovo)

I øjeblikket er det trendy at købe folde-telefoner, som kan forvandles til en hel lille tablet, når de klappes op. Samsung viser vejen, men flere andre fabrikanter er på vej.

Spørgsmålet er blot, om smartphones er det eneste sted, hvor de fleksible OLED-skærme, der kan bøjes, kan gøre stor nytte.

Verdens største pc-fabrikant Lenovo viser nu, at foldbare laptops og tablets også er en god idé. Det ser man i den nye Thinkpad X1 Fold, som er en spændende hybrid mellem de to.

Skeptikere vil naturligvis sige, at laptops kan man allerede i dag klappe op og i, mens tablets er en stiv touch-skærm med en ramme om.

(Foto: Lenovo)

Ganske rigtigt, men ingen af dem har et display, der kan foldes. En detalje, som man kan se flere og flere fordele i, jo længere man tænker på det.

Lenovo har vist foldbare laptops for to år sudeb, men det er først nu i anden generation, at ThinkPad X1 Fold virker som et ”færdigt” produkt.

Processoren er blevet stærkere og designet slankere med en tyndere ramme om skærmen. Den er samtidig blevet udvidet fra 13,3 til 16,3 tommer, hvilket gør den nye Lenovo langt mere anvendelig.

Når ThinkPad X1 Fold er, klappet sammen ligesom en bog, er det en meget lille laptop. Folder man den ud, sidder man med en rigtig stor tablet.

(Foto: Lenovo)

I udklappet tilstand er nyheden kun 8,6 millimeter tyk – klappet sammen 17,4 millimetert. Det er meget slank for så stærk en computer.

Man kan bruge ThinkPad X1 Fold som en tablet med pen eller fingre. Folder man den op i L-form, bliver den til en bærbar pc.

Enten anvender man så den nederste del af skærmen som et touch-tastatur. Vil man have en bedre og mere analog føling med, hvad man skriver, tilslutter man et trådløst og mekanisk keyboard med baggrunds-belyste taster.

Indendørs disker ThinkPad X1 Fold op med Intels stærkeste Core i7 processor af den seneste nye 12. generation. Den har op 32 GB hurtig DDR5 RAM og et SSD-lager på 1 TB at sprede sig på. Grafikken med Dolby Vision håndteres af en Intel Iris-X chip.

(Foto: Lenovo)

Displayet fremstår i 4:3 format, når den er helt åben og forvandles til 3:2 eller 15:10, hvis den foldes halvt. Så minder skærmen om en almindelig laptop med 16:9 display.

Lenovo nyheden kommer med kameraer, der er placeret i skærm-rammens korte ende. Præcist som på Apple iPads.

I praksis betyder det, at kameraerne viser fremad mod brugeren, når ThinkPad X1 Fold er foldet som en laptop. Fint, når man bruger den til f.eks. videomøder.

I den forbindelse er det fint, at Lenovo også har indbygget fire mikrofoner i rammen, der hjælper med Dolby Voice optimering.

(Foto: Lenovo)

Lyden leveres samtidig af tre højttalere med Dolby Atmos, hvoraf de to altid er tændte og kan give en god stereo-fornemmelse.

Den eneste ulempe ved ThinkPad X1 Fold – ud over den høje pris – kunne vlre  batteri-levetiden. Lenovo har kun udstyret maskinen med et 48 Wh batteri, og det holder næppe mange timer med den store skærm.

Heldigvis hjælper det på spilletiden, at displayet slukker automatisk, hvis man går fra laptoppen for at spare strøm. Tilsvarende vågner dey straks op, når man sætter sig foran den igen.

Den store fordel i ThinkPad X1 Fold er computerens alsidighed. Den kan således bruges på hele fem forskellige måder:

Først og fremmest er der den flade, hvor Lenovo nyheden fungerer som en stor tablet – med pen eller finger-betjening. Dertil kommer laptop-mode i L-opstilling.

X1 Fold kan desuden arbejde i ”book mode” eller i ”landscape desktop” og ”portrait desktop” mode, hvor man bruger det separate tastatur.

De forskellige ”modes” styres og tilpasses automatisk via et intuitivt Mode Switches Interface på skærmen. Så er det op til brugeren selv at vælge, hvordan han eller hun foretrækker at arbejde.

Til sidst skal nævnes, at ThinkPad X1 slet ikke er så sart, som den ser ud. Tværtimod lever Lenovo nyheden op til de militære MIL-STD-810H krav om at kunne tåle vand, snavs, bump og fald.

Den spændende Lenovo ThinkPad X1 Fold dukker op i november til en sandsynligvis ret voldsom pris. Hvad nyheden skal koste på det danske marked, er endnu ikke offentliggjort, men i USA skal man betale 2.500 dollars eller ca. 19.000 kroner for herligheden.

Dertil skal lægges udgifter til det mekaniske tastatur, skærm-pen og stativ, der sælges som ekstra-udstyr….

(Foto: Lenovo)

(Foto: Lenovo)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Store kræfter i små klæder