Adidas spiller i solen

6G bliver mere end hastighed

(Foto: Ericsson)

Selvom 5G i sin tid blev introduceret som en teknologi, der ville bringe meget andet end hurtigere mobiltelefoner, er det i dag den øgede hastighed, som de fleste købere af nye smartphones og tele-abonnementer fokuserer på.

5G er efterhånden en realitet for de fleste indbyggere i de større danske byer. Længere ude på landet er det indtil videre kun TDC, som har et brugbart netværk. Konkollegerne er på vej og lover at dække det meste inden udgangen af 2022.

Samtidig med udrulningen af 5G i de industrialiserede lande verden over, er telefabrikanterne for længst begyndt at tale om næste generation – 6G.

Igen lover de, at 6G bliver meget mere end endnu højere hastighed. Denne gang kunne det dog se ud, som om forbrugerne også vil kunne mærke forandringerne i deres hverdag.

6G telefoner vil formentlig ikke se meget anderledes ud end de nuværende, men de vil kunne give oplevelser som tager ud af en science fiction film. (Foto: Ericsson)

Hvor 5G blev lanceret med nye muligheder for f.eks. intelligente veje, fjernstyrede biler, flere robotter osv, skal 6G føre den virtuelle og den virkelige verden sammen.

Med andre ord får vi en holografisk kommunikation, der vil gøre science-fiction til realitet. 6G kan derfor være grundlaget, som får alvor bringer Facebook-bossen Mark Zuckerbergs vision om fremtidens internet – Metaverse – ud til det helt store publikum.

Ericssons vicedirektør i Kina – Zhang Yongtao – løftede sløret for mulighederne i 6G på den netop afsluttede 5G Convention, som fandt sted i den kinesiske by Harbin.

Det skete sammen med offentliggørelsen af Ericssons nye ”Innovation and Vision Report”, hvor den svenske telegigant beskriver fire scenarier for en verden i 2030.

De fire områder er fremtidens internet, Connect Intelligence, en digitalt programmerbar fysisk verden og en bæredygtig kommunikation kloden rundt.

Om nogle år vil alle synes, at 5G er gammeldags. Så dur kun 6G. (Foto: Gizchina)

De fire skal bindes sammen af teknologier med uendelige forbindelses-punkter, mere sikre it-systemer, kognitive netværk og super-kraftige computere.

Zhang forklarede, at i fremtiden vil alle maskiner være forbundet med hinandne, så de kan skabe et spejlbillede af den fysiske verden i en digital kopi.

Den virkelige verden har perception og opfattelses-evne, talentet til at gøre tanke til aktion plus erfaring som grundlag for beslutninger.

I 6G netværk kan de virtualiseres og programmes til en digital verden. Desuden vil ændringer i den fysiske verden kunne synkroniseres med forandringer i det digitale univers.

Baseret på disse prognoser har Ericsson udpeget seks innovations-områder som de vigtigste i de kommende år:

  • Holografisk kommunikation
  • Digital Twin
  • Blandet oplæring
  • Immersiv erfaring
  • Teknologisk Innovation
  • Nul forurening (net zero)

Ifølge Zhang Yongtao har Ericsson allerede udviklet et system til relativ simpel holografisk kommunikation.

Systemet bruger et kamera med radar-sensor (lidar) og en 3D detektor til at generere data. De bruger så et sæt Augmented Reality briller og en mobiltelefon til at skabe det holografiske billede.

Ericssons kinesiske topmanager mener dog samtidig, at der stadig er masser af plads og muligheder til at udvikle det nuværende 5G. Industrien bør dog investere mere og hurtigere end i dag….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Adidas spiller i solen