Mere smart lys til boligen

Slut med Chromebooks i skolerne?

(Foto: HP)

I de seneste par år med Corona og masser af hjemme-undervisning er de små Chromebook laptops blevet vildt populære i både danske folkeskoler og på højere uddannelser.

Det skyldes først og fremmest, at Chromebooks kan købes betydeligt billigere end traditionelle Windows og Apple laptops, fordi de ikke indeholder harddiske.

Til gengæld skal Chromebooks altid være online for at fungere, da de henter alle deres programmer og dokumenter ned fra nettet.

Netop denne afhængighed af at være online hele tiden og lagre alle data i ”skyen”, kan nu blive en trussel for Chromebooks fremtid i danske skoler.

Det er ikke kun i folkeskolen, at Chromebooks er udbredte. Det er de også i gymnasier og på højere uddannelser, fordi de er så billige i forhold til traditionelle laptops. (Foto: Brooke Cagle / Unsplash)

Datatilsynet har nemlig forbudt, at elevernes person-oplysninger bliver behandlet af Chromebooks og det Google Workspace for Education program, som er en del af laptoppenes standard apps.

Tilsynet er bange for, at data fra Workspace kan blive sendt videre til amerikanske myndigheder og andre med adgang til nettet, skriver dagbladet Politiken i dag.

I sin dom skriver Datatilsynet konkret, at ”der er truffet en afgørelse med et generelt forbud mod behandlingen med Google Workspace, indtil der er lavet en fyldestgørende dokumentation og konsekvensanalyse, og indtil behandlingerne er bragt i overensstemmelse med forordningen”.

Datatilsynet har taget sin beslutning på baggrund af en afgørelse fra EU-Domstolen, der satte en stopper for udveksling af data mellem Europa og USA.

Chromebooks har fundet vej til både erhvervslivet og kontorer i den offentlige sektor. De er bl.a. populære hos ansatte, der arbejder helt eller delvist hjemmefra. (Foto: Acer)

EU’s nye fortolkning af en tidligere aftale volder ikke kun problemer for Googles salg til den danske undervisnings-sektor, men giver også panderynken hos andre store amerikanske it-virksomheder som Meta med Facebook, Apple, Microsoft, Amazon og naturligvis andre divisioner af Google.

Et forbud mod Chromebooks vil også være en mindre katastrofe for en række pc-fabrikanter, der sælger i tusindvis af disse små computere til danske skoler. Det er f.eks. Acer, HP, Lenovo, Samsung og Asus.

Google er naturligvis helt uenig med Datatilsynet og mener, at eleverne er godt beskyttet med selskabets produkter.

”I Workspace for Education bliver elevernes data aldrig brugt til annoncer eller andre kommercielle formål. Vi har haft uafhængige eksperter til at revidere disse tjenester,” svarer Google til Politiken.

Her er et direkte link til Datatilsynets nye afgørelse vedrørende Chromebooks….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mere smart lys til boligen