Projektoren ser retro ud

Vi er mest nervøse for mobilen

(Foto: Luis Villasmil / Unsplash)

Hacking-angreb og forsøg på cyber-kriminalitet sker altid for andre – ikke for en selv. Det er en almindelig holdning, indtil man selv har været offer for identitets-tyveri eller forsøg på ”phishing” via emails eller telefon-opkald.

De fleste tror, at hacking foregår via pc’er og computere. Bestemt ikke altid. Mobiltelefonen er også udsat.

Dertil kommer, at vores mere og mere smarte og digitale hjem kan være det rene eldorado for cyber-kriminelle:

En aktuel undersøgelse hos den britiske forbruger-organisation ”Which” afslører således, at et hjem propfyldt med elektroniske gadges kan blive ramt af 12.000 hacking forsøg om ugen!

Der er altså god grund til at passe på og beskytte sine netværk og elektronik, hvilket en del mennesker heldigvis også er begyndt at forstå.

I det smarte hjem er mange forskellige enheder og funktioner forbundet i samme netværk. Det gør dem ekstra følsomme for hacker-angreb. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Ifølge Google er antallet af søgninger på sikkerhed i smarte enheder således øget med 300 procent i de seneste måneder.

Mest nervøse er vi dog helt klart for vores smartphone. Den har vi jo tændt og på os døgnet rundt. Derfor er den også den mest åbenlyse indgang til vores personlige informationer, bank-oplysninger osv.

Det engelske it-firma Bespoke Software Solutions har checket, hvilke dele af vores elektronik  vi bekymrer os mest om – og lavet en Top-10.

Desuden har eksperterne fra Bespoke samlet en række gode råd, der hjælper med at beskytte både os selv og vores hjem mod hacker-angreb.

Som nævnt er vi mest nervøse for vores mobiltelefon – meget mere end for noget andet. I det seneste år har vi foretaget 716.400 online søgninger på, hvordan man kan se, om ens smartphone er hacket.

Her er Top-10 over de enheder, vi er mest nervøse for at blive hacket. (Grafik: Bespoke Software Solutions.

Typiske eksempler kunne være store udsving i telefonens hastighed, kraftig steget data-forbrug, ukendte pop-up vinduer eller ændringer på skærmen, som man ikke selv har bedt om.

Langt efter på andenpladsen kommer computeren med 31.920 online søgninger om året relateret til hacking:

Hvis din pc er inficeret, kan hackeren stjæle personlige informationer, slette programmer osv.  Oplever du hyppige pop-ups – og specielt dem, der opfordrer til at besøge mystiske websider – er der al mulig grund til at beskytte sig bedre.

Med 29.160 globale søgninger lander Apples iPad på tredjepladsen. Det har Apple selv reageret på ved at lægge mere sikkerhed i sine seneste opdateringer. Ældre iPads er dog stadige sårbare for hacking, vurderer Bespoke.

Først på fjerdepladsen kommer Wi-Fi med 23.760 søgninger. Det kan man undre sig lidt over, for netop det trådløse netværk er jo mellemled for, at hackerne overhovedet kan komme frem til pc, tablet, telefon, tv osv.

Hackere sidder på lur alle vegne for at få adgang til vores online informationer. (Foto: Stillness InMotion / Unsplash)

Bespoke Software Solutions har til sidst en håndfuld tips til at holde sine smarte gadges sikre og fri for cyber-kriminalitet:

Skift kodeord ofte og brug en Password Manager
En svagt standard kodeord er den mest enkle vej til, at din gadget bliver hacket. Sørg derfor for at bruge forskellige passwords til dine online konti. Desuden skal de være stærke og gerne unikke. F.eks. bør dit kodeord til Facebook ikke være det samme som til Amazon og Zalando eller til din netbank. En Password manager kan være en god idé. Den genererer sikre kodeord, og man slipper for at skulle huske alle sine forskellige passwords.

Hold altid dine gadges opdaterede
De fleste fabrikanter af telefoner, laptops og apps holder løbende øje med fejl og reparerer dem hurtigst muligt. Sørg derfor for hele tiden at installere de seneste opdateringer, fordi de også kan indeholde bedre sikkerhed. Download altid de nyeste versioner af apps, programmer og styresystemer.

Vær opmærksom på “phishing”
Vi har alle oplevet at modtage emails, der advarer os om, at nogen forsøger at bryde ind hos os – eller at vi har brugt alt for mange penge på ting, som vi kan få meget billigere.

De fleste af den slags henvendelser er ”fake” og kaldes ”phishing”. Lad være med at klikke på de links, der tilbydes i disse mails. Eller kontrollér straks afsender-adressen. Den vil ofte være forskellig fra det anerkendte firma eller politi-myndighed, som den udgiver sig for at repræsentere.

Brug to-faktor godkendelse
En af de bedste måder at beskytte sine online konti på er at benytte en to-trins godkendelse – på engelsk ”two-factor authentification.” Alternativt kan man også benytte f.eks. fingeraftryk som supplement til en pinkode eller et kodeord. Disse ekstra trin gør det meget sværere for en hacker….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Projektoren ser retro ud