Windows 11 bliver lettere

Øl bliver til jeans

Her ses de første jeans lavet af øl. (Foto: Sapporo Breweries)

Udviklingen i genbrug giver ind imellem forbløffende resultater:

Her i Danmark har vi f.eks. et tøjmærke – Copenhagen Cartel – hvis bikinier og badetøj er lavet af gamle fiskenet fra verdenshavene. Adidas gør det samme med nogle af sine sneakers.

Ovre i Japan kan du til gengæld tage øl på benene. Eller rettere:  Et af landets største bryggerier forvandler affald fra pilsner-produktionen til denim-stof og nye jeans.

Bundfald fra f.eks malt bliver ofte bare smidt ud, men ikke længere hos Sapporo Breweries i Tokyo. Her sender man det I dag videre til Shima Denim Works, der ligger på Okinawa – ca. 1.600 kilometer sydvest for bryggeriets hovedsæde.

Den japanske nyhedstjeneste Nikkei Asia fortæller, at Shima Denim allerede har flere års erfaring med at genbruge forskelligt fødevare-affald til stof, man kan sy beklædning af.

Første trin i Shimas bearbejdning af øl-bundfaldet er at omdanne det til ”washi”, der er en japansk papirtype.

Næste trin er så at bruge washi til at spinde garn. Når det væves ind denim, bliver slutproduktet beskrevet som let og åndbart.

Denne Sapporo øldåse udformet som et halvliter ølglas kender mange fra udlandet. Øllet indeni smager glimragende. (Foto: Brotzg / Wikimedia)

De første jeans benyttede rester fra Sapporo Breweries mørke øl og blev brugt til at give Black Label øllen en ny og frisk markedsføring.

I Japan har Corona pandemien nemlig ført til en stort fald i salget hos alle landets fire store bryggerier. Sapporo er en af dem.

Tilsyneladende har Sapporo fået mange nye fans på grund af sit genbrugs-initiativ. De første 30 Black Label Malt & Hops Jeans, som blev sat til salg på bryggeriets hjemmeside, var udsolgt på få sekunder.

Over 1.600 interesserede prøvede at købe de ølbaserede jeans, selvom prisen var temmelig pebret: 41.800 japanske yen eller ca.   danske kroner.

Sapporo Breweries forhandler nu med Shima Denim Works om at sætte en større produktion. Der er jo åbenbart penge i øl, man kan tage på.

The pandemic led to a drop in beer sales for all four of Japan’s major breweries, Sapporo

Hvis nu Carlsberg lod sig inspirere af kollegerne fra Sapporo Breweries og lad deres øl-affald forvandle til cowboybukser, ville den gamle diskussion om, hvorvidt Hof eller Tuborg smagte bedst, få en helt ny dimension:

Så ville skænderiet køre på, om Carlsberg eller Tuborg bukser nu sad bedst. Og kunne man gå ind på et Tuborg værtshus iført Hof jeans eller omvendt….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Windows 11 bliver lettere