Ekstra luft i MacBook Air

Nu er USB-C et must

(Foto: Osama Zahed / Unsplash)

Helt som beskrevet her på Leifshows før pinse vedtog EU i går, at alle mobiltelefoner senest fra efteråret 2024 skal have et USB-C stik til opladning.

Dermed er Apples private Lightning port dødsdømt. Apple vil nemlig nødig undvære sine mange millioner kunder i Europa, og det ville være alt for dyrt at fabrikere to linier af produkter med forskellige stik i.

Skriften har stået på væggen længe, selvom Apple protesterede mod denne monopolisering helt til det sidste. Alle andre – og først og fremmest alle Apples direkte konkurrenter – har for længst makket ret.

Måske lidt overraskende stemte samtlige 27 EU-lande for indførelsen af en USB-C standard, der går videre end bare mobiltelefoner.
Også andre gadges, som har opladning via løse kabler – tablets, kameraer, hovedtelefoner, smartwatches osv – skal overgå til USB-C, hvis de da ikke allerede er det.

Fra 2024 skal alle nye mobiltelefoner i EU have samme strømstik – USB-C. (Foto: Steve Johnson Pexels)

EU har ikke indført den nye lovgivning for at genere Apple, men for at skære ned på mængden af elskrot og gøre elektronik som helhed mere miljørigtig:

Ved at bruge samme kabel og oplader til alle telefoner og øvrige gadges, vil antallet af gamle opladerblokke faldet på lossepladserne. Desuden kan der formentlig spares på indpakningen, fordi den ikke længere skal rumme en oplader.

”Forbrugere vil ikke længere have brug for flere forskellige opladere og kabler til deres elektroniske enheder. De får heller ikke nok en oplader til samlingen, når de køber f.eks. en ny telefon. De kan bruge en og samme til alle deres små og bærbare elektroniske enheder,” skriver EU på sin hjemmeside.

EU tager imidlertid ikke hensyn til, at der kan være meget store forskelle på, hvor meget moderne opladerblokke kan aflevere af strøm til f.eks. smartphone.

Også alle bærbare pc’er skal bruge USB-C porte, men først noget senere end smartphones. Det gælder også for Apples populære MacBooks. (Foto: Pexels / Pixabay)

Hvor 10-15 watt er helt almindeligt og kan bruges af alle mærker og modeller, er det noget helt andet med nye blokke, som glat væk sender 50 eller 80 watt ind i telefonen. OnePlus har f.eks. en ny mellemklasse model med 67 watt.

Det sikrer en meget hurtigere opladning, men problemet er, at man ikke umiddelbart kan se på opladerne, hvor meget strøm de sender ud.

Spørgsmålet er så, om de elektroniske sikringer, som alle mobiltelefoner er forsynet med på batterierne, selv kan holde rede på, hvor meget energi de kan tåle på én gang. Forbrugerne kan ikke tydeligt se det på den USB-C ladeblok, de benytter.

EU opregner i øvrigt de typiske enheder, som der vil være tale om: Smartphones, tablets, digitale kameraer, øretelefoner, e-læsere, hovedtelefoner, headsæt, smartwatches, håndholdte videokonsoller og bærbare højttalere.

Også laptops skal overgå til USB-C, hvis de skal sælges i EU. Pc-fabrikanterne får du 40 måneder længere til at indføre den nye standard på deres laptops, hvis de ikke allerede har gjort det….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ekstra luft i MacBook Air