Tag selfies med en drone

Reparér din egen iPhone

(Foto: Apple)

Efter lang tids snak og flere annonceringer har Apple omsider åbnet dørene for, at iPhone brugere kan få lov til at reparere deres egne telefoner i stedet for at betale en formue for selv den mindste udskiftning hos et autoriseret værksted.

200 originale reservedele til iPhone 12, 13 og SE er omfattet af Apples nye Self Service Repair program, som i første omgang kun er til rådighed i USA.

Europa skal komme med fra slutningen af året. Det samme gælder måske også andre Apple produkter som f.eks. iPads og laptops.

Som hjælp til, at man nu kan udskifte f.eks. skærmglas og iPhone-bagplade, tilbyder Apple en særligt Repair Kit, der rummer alle de bedste værktøjer til opgaven – tænger, skruetrækkere osv. Kittet sælger Apple online for 49 dollars.

(Foto: Apple)

Apples usædvanlige åbning over for verden uden for ”æblehaven” skyldes massivt pres fra amerikanske forbruger-organisationer og politikere. De vil ikke længere finde sig i, at Apple tager voldsomme overpriser på selv de mindste reparationer.

Det politiske pres har dog også påvirket flere af Apples konkurrenter. Således har både Samsung og Google annonceret, at man vil introducere lignende gør-det-selv programmer for deres smartphones.

Selvom initiativerne lyder gode og forbruger-venlige, skal netop forbrugerne passe lidt på, inden de kaster sig ud i at reparere deres mobiltelefoner. Det kræver fingerfærdighed og viden om, hvad man gør.

Moderne smartphones er nemlig ikke designet til at være lette at reparere. I hvert fald ikke af amatører eller uautoriserede mekanikere.

Det er disse iPhones, som Apple nu tilbyder, at man selv kan reparere – hvis man tør. (Foto: Apple)

Fabrikanter som Apple gør meget for at beskytte deres små hemmeligheder indeni mobilerne fra nysgerrige øjne. Desuden er moderne mobiler skruet sammen, så de er vandtætte og svære at skille ad.

Dertil kommer naturligvis den garanti, som alle fabrikanter skal yde på nye produkter. Den vil give de kun give, hvis ikke apparatet har været skilt ad og pillet ved.

Derfor skal man nok kun kaste sig over reparationer hjemme på køkkenbordet af iPhones, hvis garanti er udløbet. Så er de ens eget ansvar.

Til fordel for Apples sikkert ret modvillige initiativ taler dels, at fingernemme iPhone ejere kan udskifte ydre reservedele plus batteriet til væsentligt lavere priser end hos en autoriseret reparatør.

En af de mest populære reparationer bliver uden tvivl at udskifte gamle batterier i sin iPhone. (Foto: Apple)

Formentlig sparer man dog kun timelønnen, for på de første online prislister ser de tilbudte komponenter ud til at koste det samme som hos mekanikeren – medmindre vedkommende naturligvis tager overpris.

Dels sælger Apple kun originale komponenter via sin online service. Man risikerer ikke at få installeret uoriginale stumper af tvivlsom kvalitet fra billige sidegade-mekanikere.

Apple har udgivet et ”white-paper”, som er godt at downloade, inden man kaster sig ud i en nu karriere som reparatør af sine egne iPhones, iPads, Macs osv….

Sådan ser en iPhone ud indvendig med angivelse af komponenter, som man selv får lov til at udskifte. (Foto: Apple)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tag selfies med en drone