Netflix bliver dyrere

Her er russernes sociale medier

 

I går aftes lukkede Moskva russernes adgang til Facebook og Twitter som hævn for, at de to amerikanske sociale medier havde slukket for flere russiske medie-sider.

Ifølge Moskvas medie-overvågning og stats-censur Roskomnadsor havde man siden 2020 registreret i alt ”26 tilfælde af diskriminering af russiske medier og informations-tilbud på Facebook.”

Men hvor udbredte er Facebook og Twitter egentlig i Rusland?

Alene at præsident Putin giver ordre til at lukke dem, beviser jo, at de har haft stor betydning for meningsdannelse og fakta-udbredelse i det store krigsførende land.

Præsident Putin på besøg i RT’s tv-studier i Moskva. Her i 2015 med studieværten Margarita Simonyan. (Foto: Kremlin.ru / Wikimedia)

 

Ifølge analyse-firmaet Statista er de kun nummer fem og syv på hitlisten over de mest populære sociale medier hos russerne. Med henholdsvis 37 og 14 procent markedsandel.

Med 73 procent er Ruslands eget sociale medie VKontakte dobbelt så udbredt som Facebook. Også Odnoklassniki bliver med 42 procent af flere russere end Facebook.

De største udenlandske sociale medier er klart Googles YouTube og Facebooks datterselskab Instagram, der begge nærmer sig Vkontakte i udbredelse med 68 og 59 procent af russerne, der fortæller, at de bruger dem.

Begge var åbne (endnu) i aftes, selvom både de og deres respektive moderselskaber havde lukket for propagandaen fra kanaler med de russiske statsmedier Sputnik og RT – det tidligere Russia Today.

(infigrafik: Statista.com)

 

TikTok er også fortsat åbent til trods for, at det kinesisk ejede sociale medie deltager i den europæiske bandlysning af statsstyrede russiske medier på sin platform.

Twitter har benyttet sig af lignende fakta-tjekkende filtre som Facebook, mens Google fjernede RT og Sputnik fra sin nyheds.service og deres apps fra sin Play butik. I mellemtiden har Apple stoppet salget af sine produkter i Ruslan dog blokeret for sin App Store.

Andre store vestlige nyhedsmedier, som Kreml nu forhindrer sin befolkning i at følge, er de russisk-sprogede services fra BBC, Deutsche Welle samt Radio Free Europa. Sidstnævnte er amerikansk finansieret.

Rusland har allerede for nogle dage siden sænket hastigheden på Twitter og annonceret, at man ville gribe ind mod Facebook. Det skete dog først 100 procent i aftes.

BBC har samtidig gen-åbnet sin kortbølge radio på russisk og ukrainsk. Den er langtrækkende og meget sværere at stoppe end traditionnelt tv og fm-radio og umuligt at blokere som internet nyheder eller sociale medier….

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Netflix bliver dyrere