Passer du på dine passwords?

Din bil overvåger dig

(Foto: David von Diemar / Unsplash)

Nu har vi lige vænnet os til, at Facebook og Google registrerer stort set alt, hvad vi foretager os online på vores pc’er og mobiltelefoner.

Overvågnings-kameraer bliver også mere og mere almindelige i det offentlige rum, men biler – de er da for dumme til at holde øje med alt, hvad deres chauffører foretager sig.

Sådan har det sikkert været indtil for nogle år siden. I dag er det helt anderledes. Med de processorer, sensorer og online-forbindelser, som moderne biler er udstyret med, fungerer de præcist som en computer.

De fleste bilister tænker blot ikke på det på samme måde, som når de færdes i sociale medier eller køber ind i store online varehuse.

Det burde de måske nok gøre, for alt for mange stiller ikke spørgsmål om eller får ordentligt at vide, hvad de mange data bruges til.

Det fortæller FDM, der har deltaget i en stor europæisk undersøgelse, som bilklubbernes europæiske paraply-organisation FIA har gennemført. 1.251 danske bilister har deltaget.

 

Ifølge FDM har over 90 procent af de danske bilister ikke tiltro til, at de får kontrol over de data, som deres biler indsamler om dem.

Hver anden bilist aner ikke, at bilproducerne kan tjene penge på at sælge data om bilisterne. Præcist, som de fleste anklager Facebook og Google for.

Desuden afviser tre ud af fire danske bilister, at de overhovedet har givet tilladelse til, at deres bil må dele data med bilproducenten eller andre.

Hvis det er korrekt, er der tale om et ulovligt forhold. Tænk på, hvor ofte vi hver dag bliver spurgt på pc, tablet og smartphone, om vi accepterer ”cookies” på de hjemmesider, vi besøger.

FDM’s og FIA’s nye analyse kommer samtidig med, at EU-Kommissionen snart forventes at fremlægge forslaget til en ”Data Act”, der skal afstikke rammerne for indsamling og brug af data i Europa.

Ernst & Young Abogados har udført undersøgelsen for FIA i perioden fra juli til november 2021….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Passer du på dine passwords?