Apple vinder sejr i Frankrig

Facebook bygger supercomputer

(Foto: Meta)

Meta, der tidligere hed Facebook, har ambitioner om at konstruere verdens hurtigste it-system. En supercomputer, som kan konkurrere med de maskiner, der i dag bruges til f.eks. vejrforudsigelser, militære simulationer, olie-eftersøgning i undergrunden og til udvikling af ny medicin.

Meta har længe puslet med kunstig intelligens (AI) til f.eks. at filtrere uønskede Facebook og Instagram indlæg bort.

Formålet med den nye supercomputer bliver også AI, men her som basis for afløseren for det nuværende internet, som skal hedde metaverse.

Den nye ”superhjerne” har fået navnet AI Research SuperCluster (RSC), der inden årets udgang skal slå alle andre computere på denne jord i regnehastighed. Både de amerikanske, kinesiske, russiske og japanske.

(Foto: Meta)

De færreste er nok klar over, at Facebook allerede igennem adskillige år har bygget sine egne servere, der bruges i koncernens store datacentre.

Sammen med avancerede systemer til kunstig intelligens tygger de på de enorme informations-mængder, som Facebook, Instagram, Messenger og Whatsapp genererer hver eneste dag. Dem er der enorme penge i, hvis man har maskineri, der kan håndtere dem.

Metas nye RSC computer skal bruge disse data plus en enorm regnekraft til at træne AI algoritmer til bedre at kunne genkende objekter i billeder og video eller forstå talte ord, så fremtidige oversættelser kan foregå lynhurtigt mellem forskellige sprog.

Desuden skal RSC kunne hjælpe med at identificere skadeligt indhold og misinformation i de sociale medier.

Den nye supercomputer skal være basis for Facebooks afløser for internet, der kaldes for Metaverse. (Foto: Meta)

Vigtigste opgave for RSC bliver dog at være den digitale motor i Metaverse, som Mark Zuckerberg prøver at sælge som fremtidens afløser for vores nuværende samfund og internet.

I sin nuværende form består RSC af 6080 Nvidia A100 GPU enheder. De er forbundet indbyrdes via et Quantum InfiBand netværk, der kan overføre data med 200 gigabits pr. sekund.

Med hensyn til lager håndterer RSC imponerende 174 petabytes (PB), 46 PB cache hukommelse og yderligere 10 PB i ekstern storage. En petabyte svarer til en million gigabytes.

Det er blot begyndelsen. Om et halvt år vil Meta have udvidet RSC til over 10.000 Nvidia GPU moduler, et hurtigere netværk på 16 tbytes pr. sekund og et lager på 1 exabyte. Det er 1.000 petabytes.

Facebooks supercomputer består af 6.080 Nvidia A100 GPU enheder. (Foto: Nvidia)

Til den tid vil RSC kunne skyde en topfart på utrolige fem exaflops. Verdens i øjeblikket hurtigste supercomputer – Fugaki fra Japan – klarer “kun” ti exaflops. En exaflop er 1.000.000.000.000.000.000 flydende tal beregninger (Flops).

Meta fortæller, at RSC af sikkerheds-mæssige grunde ikke er forbundet direkte med internet. I stedet hentes alle data via direkte linier til Facebooks egne datacentre. Et af dem ligger i Odense.

Desuden er alle data krypteret hele vejen. De bliver kun dekodet, når de skal bruges her og nu. Igen en sikkerheds-procedure.

Til slut afslører Meta også lidt om koncernens ”gamle” supercomputer: Når den skulle knække opgaver, der har med computer vision at gøre, er den 20 gange langsommere end RSC. I forbindelse med forståelse af naturlig menneskelig tale, er forskellen kun tre gange….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apple vinder sejr i Frankrig