B&O kaster sig ud i race

Apple får gok i nødden

(Foto: JamesYarema / Unsplash)

Diskussionen om betaling mellem Apple og de mange softwarehuse, der sælger deres produkter via App Store, ser nu ud til at tage en afgørende drejning – og den går imod Apple.

Dommeren i den verserende retssag mellem Apple og spilproducenten Epic Games har nemlig udstedt, hvad amerikanerne kalder en ”permanent injunction”.

Det kan oversættes med et ”permanent påbud” om, at Apple fremover skal tillade udviklere at lede app-købere til andre betalings-kanaler end Apples egne.

Hidtil har Apple scoret milliarder af kroner ved at forlange 30 procent i kommission – ikke kun for salget af selve app’en, men også for hvad der måtte være gemt af ekstra-indtægter inde i programmerne. Uden i virkeligheden at røre en finger.

Epic Games blev så fortørnet over Apples betalings-krav, at man trak sin ”Fortnite” bestseller ud af Apples App Store og samtidig lagde sag an mod Apple for monopol-lignende forretnings-praksis.

Afgørelsen fra den californiske dommer Gonzales Rogers har været ventet med spænding. Den kan nemlig danne præcedens for hele industrien, hvor bl.a. Google benytter en lignende forretnings-model som Apple i sin Play Store.

Hele slagsmålet begyndte, da Epic Games ikke længere ville finde sig i, at Apple tog 30 procent i kommission af salget af ”Fortnite” spillet gennem App Store uden selv af røre en finger. (Foto: Sergey Galyonkin / Wikimedia)

Dommeren gav dog kun Epic Games ret i det ene af flere punkter, men formentlig det vigtigste. Således erklærede hun, at Apple havde overtrådt Californiens lov om unfair konkurrence.

Dommen træder i kraft om 90 dage, og fra da er det forbudt for Apple at forhindre app-udviklere i at anbringe ”knapper, eksterne links og andre opfordringer, som leder kunderne til eksterne indkøbs-mekanismer. Det samme gælder for in-app køb.”

Apple må heller ikke længere stoppe udviklere i at ”kommunikere med kunder via kontakt-punkter, som de frivilligt har åbnet gennem at registrere sig som brugere af app’en.”

Epic Games tabte til gengæld i alle de andre punkter, som de juridiske slagsmål med Apple har handlet om:

Dommeren mente således ikke, at Apple har en monopol-status i software til iPhones. Desuden skal Epic Games betale Apple 3,65 millioner dollars for kontrakt-brud.

Beløbet svarer til 30 procent af det beløb, som Epic tjente på iOS brugere af Fortnite spillet i perioden fra august til oktober 2020. Dertil kommer et beløb for perioden fra november sidste år og op til nu.

I sidste ende kan det blive dyrt for Epic at vinde en delvis sejr over Apple. På den anden side giver de idømte beløb en indikation af, hvor store penge der i dag er i computerspil til mobiltelefoner.

Hvis Epic alene kan tjene 75 millioner dollars på iPhone spillere på tre måneder i oktober – hvor stor er total-omsætningen så ikke. iPhones udgør trods alt kun 15 procent af verdens-markedet. Android telefoner sidder på 85….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

B&O kaster sig ud i race