Denne maske kan du drikke med

Her er verdens hurtigste internet

(Foto: Compare Fibre / Unsplash)

Det er ikke mange år siden, at vi næsten kunne sidde og tælle hver eneste bit der førte os ud og ind ad det fascinerende nye internet.

Den mere voksne del af mine læsere vil også kunne huske, at man havde temmelig støjende modemer stående ved siden af sin pc. De ”blippede” højlydt, når de ringede op til internet på den dengang analoge måde.

I dag kappes danske teleselskaber om at tilbyde anderledes hurtige internet- og bredbånds-forbindelser:

Fiberkabler med downloads på 1.000 megabit i sekundet er nærmest helt almindelige, og både YouSee og Telia er begyndt at tilbyde 2.500 Mb/s linier til private husholdninger i større danske byer.

Det lyder vildt hurtigt – og alligevel ikke. Laaangt hurtigere linier er nemlig på vej. Her taler vi ikke om megabits, men om gigabit eller sågar terabit.

Forskere på Japans National Institute of Information and Communications Technology (NICT) har netop sat en ny verdensrekord i internet hastighed:

De har haft held med at flytte data over nettet med 319 Tbps ellet terabyte pr. sekund. Det er 319.000.000.000.000 bit pr. sekund.

Japanske forskere har bygget verdens hurtigste internet forbindelse. (Foto: Leon Seibert / Unsplash)

Japanernes rekord er næsten dobbelt så hurtig som den gamle, der stammer fra august 2020. Dengang kunne et team af britiske og japanske videnskabsfolk prale af en transmissions-hastighed på 179 Tbps.

Selve tallene er måske ikke så vigtige. Mere interessante er de hastigheder, man kan opnå med dem – og hvad det ekstreme tempo kan bruges til at nye services, tjenester og digitale infra-strukturer.

De japanske forskere mener således, at de nye fiber-hastigheder bliver en nødvendig for, at fremtidens 6G netværk kan fungere i praksis. Dem udvikler teleselskaberne allerede på lige nu, selvom de sælger forgængeren 5G som den helt store åbenbaring for forbrugere og erhvervsliv.

NICT har opnået den utrolige internet hastighed ved at tune og opgradere alle dele af pipelinen til digital kommunikation:

Fiberkablet havde f.eks. fire kerner i stedet for som i dag en enkelt. Via superavancerede ”rare earth” forstærkere fyrede en laserkanon med 552 kanaler lys-signaler afsted på mange forskellige bølgelængder på samme tid.

Hastigheden blev kun opnået internt i et laboratorium med nedkølede fiberkabler, men forsøgene tyder godt. Forskerne kunne således simulere overførslen af data over en 3.000 kilometer lang forbindelse. Det skete helt uden at tabe hastighed eller signal-kvalitet.

De første kunder til de hyper-hurtige internet forbindelser vil være teleselskaber, der vil sikre deres ”backbone” for fremtiden. Efter sigende skal militæret fra flere lande også have vist stpr  interesse for de japanske forskeres arbejde….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denne maske kan du drikke med