Her bliver computerspil handy

Minimalistisk til vinyl

(Foto: Pro-Ject)

Den østrigske pladespiller fabrikant Pro-Ject fylder inden længe 30 år. Dermed har Pro-Ject overlevet meget længere end de fleste andre i den del af Hi-Fi branchen.

Overleve, fordi grammofoner faktisk var på vej næsten helt yt, da de østrigske pionerer besluttede sig for at bygge klassiske pladespillere. I 1991 hed det cd-skiver og senere dvd-plader, så download af musik og i dag streaming all over.

Og alligevel ikke. For midt I al streaming har den gamle vinylplade fået et imponerende comeback:

Selv helt unge mennesker, der formentlig kun har set en pladespiller stå og samle støv hos deres bedsteforældre, køber vinyl i stor stil.

Sammen med danske Ortofon er der udviklet en helt ny Pick it Pro moving magnet pickup til Debut Pro pladespilleren. (Foto: Pro-Ject)

De synes, at der er noget mere håndgribeligt og ægte kulturelt ved at sidde med et rigtigt pladecover i stedet for at lade musikken komme strømmende trådløst gennem luften til deres mobiltelefon.

Pro-Ject kan derfor fejre sin 30-års fødselsdag – ridende på en positiv bølge. Det fejrer østrigerne med at lancere en helt ny grammofon model, der placerer sig i mellemklassen sådan rent prismæssigt.

Den nye Debut Pro fremtræder i Pro-Jects velkendte, nærmest minimalistiske design, men indeholder også et par reelle nyheder. Bare fordi man fylder 30, behøver man jo ikke opføre sig som en på 70.

Den ene nyhed finder man i pick-uppen fra Ortofon. Pick it Pro er en ny-udvikling i moving magnet kategorien fra den berømte danske fabrikant i diamant nåle til at skrabe vellyden ud af vinylskivens pladerille.

Den anden nyhed er tonearmen, som pick-uppen sidder for enden af. Her er der tale om en 8,6 tommer lang hybrid konstruktion, hvor et indre aluminiums-rør er omkranset af et lag kulfiber.

Alu-røret er skåret ud af en enkelt blok og lakeret med nikkel for at øge stivheden. Kulfiber kappen udenom gør tonearmen yderligere stiv og vejer samtidig meget lidt.

Pro-Ject Debut Pro er klassisk bæltedrevet. Motoren kan rotere med både 33, 45 og 78 omdrejninger i minuttet. Den sidder på sin egen lille ”ø”, der er fuldstændig afkoblet fra resten af pladespilleren for at undgå, at vibrationer når frem til den sarte diamantnål.

Selve pladetallerkenen er forsynet med en ring af specielt kunststof på indersiden. De bidrager med ekstra dæmpning  og skal være med til at holde hastigheds-variationer på et absolut minimum. Det, der i Hi-Fi sprog kaldes wow og flutter.

Pro-Ject sender sin nye jubilæums-model Debut Pro på markedet fra juli. Det bliver til en pris af 750 euro eller godt 5.600 kroner….

Tonearmen på Pro-Ject Debut Pro er fremstillet i to lag. Det indre rør er skåret ud i ét stykke af en blok aluminium. Udenom er svøbt en kåbe af varbon, der tilfører ekstra stivhed. (Foto: Pro-Ject)

Når man kigger på pladespillerens bagside, lægger man mærke til de guldbelagte phono-stik.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her bliver computerspil handy