Lyden kommer fra glas

Gider vi ikke dansk musik?

(Foto: Bruce Mars / Unsplash)

Mens salget af international musik er steget markant i de seneste ti år, er dansk musik stagneret.

Især på streaming-tjenesterne giver udenlandsk musik de danske artister baghjul, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Mere præcist er salget af dansk musik faldet med 17 procent i perioden 2009 til 2019, hvor de seneste data stammer fra. I samme tidsrum har vi købt 37 procent mere musik fra udlandet.

I praksis betyder, at dansk musik i dag kun udgør en tredjedel af den solgte musik i dette land. For 12 år siden sad dansk musik på halvdelen.

Salg af musik i Danmark gennem ti år. (Infografik: Danmarks Statistik)

”Siden musik-streaming-tjenesternes indtog i 2012 har danskernes musik forbrug ændret sig markant,” forklarer Claus Andersen. Han er kontorchef i Danmarks Statistik.

”I begyndelsen af 10’erne solgte dansk og udenlandsk musik omtrent lige godt. I årene herefter vokser salget af international musik væsentligt hurtigere end dansk musik,” fortsætter han.

I 2019 lå det danske musiksalg på 205 millioner kroner. Det er på omtrent samme niveau som i 2012. I årene før streaming købte danskerne for omkring 244 millioner kroner musik i året.

Som vi alle sammen ved fra vores egne musikvaner er streaming blevet altdominerende i musik. Ikke mindst takket være mobiltelefonerne:

Andelen af musiksalget. der kommer fra fysiske medier som f.eks. vinyl, cd’er og dvd’er. (Infografik: Danmarks Statistik)

I 2012 kom ca. en fjerdedel af det danske musiksalg fra streaming. Syv år senere var andelen steget til 90 procent. Mon den ikke i mellemtiden er øget yderligere?

Streamingens internationale indflydelse kan også ses i fordelingen mellem udenlandsk og dansk musik:

Hvor danske kunstnere sad på 45 procent af den streamede musik i 2012, var den anden dykket til 33 procent syv år efter.

Danmarks Statistik mener, at årsagen er de yngre aldersgrupper. De er de store musik-forbrugere og er opvokset med de nye digitale tjenester. Det har givet dem en større forkærlighed for udenlandsk musik, end ældre danskere har….

Næsten 90 procent af alt musiksalg foregår i dag via streaming tjenesterne. (Infografik: Danmarks Statistik)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lyden kommer fra glas