Norlys lægger fiber til 200.000 flere

Her betjenes du af robotter

(Foto: Avatar Cafe DAWN version ß)

Robotter kan være til hjælp for os alle – og til ekstra stor hjælp for ældre og handicappede medborgere.

I Tokyo har man fundet ud af, at bevægelses-hæmmede kan arbejde rigtigt fint samme med moderne robotter. De kan faktisk fjernstyre robotterne i deres arbejde.

Det ses på en meget smuk måde i den ny-åbnede Avatar Cafe DAWN version ß, der hligger u den japanske hovedstads Nihobashi kvarter.

Tjenerne I cafeen er lutter OriHime-D robotter. De ligner store selvkørende dukker og kan sagtens finde ud af at køre rundt mellem bordene og hente bestillinger oppe ved restaurantens disk.

Tjener robotterne fjernstyres af handicappede, der sidder hjemme hos dem selv. (Foto: Avatar Cafe DAWN version ß)

Robotterne kommer dog let i problemer, når de skal tage imod bestillinger fra kunder og skal svare på spørgsmål. Også opgaver uden for standard tingene er stadig en udfordring for robotter.

Her kommer så de handicappede mennesker ind i billedet. De ser og lytter med via robottens kameraer og mikrofoner og kan så fjernstyre de mekaniske tjenere. De kan også tale med kunderne over robottens højttaler.

Kommunikationen mellem robot og handicappet foregår via internet. Fjern-kontrollørerne kan derfor sidde langt borte i f.eks. deres eget hjem. Styringen sker via joysticks eller andre værktøjer, som de fysisk handicappede kan håndtere.

Robotten har kameraer, mikrofoner og højttalere, så den kan kommunikere med cafeens kunder- (Foto: Avatar Cafe DAWN version ß)

Ideen til Avatar Robot Cafe fik restaurantens chef Kentaro Yoshifuji, da han selv lå bundet til en seng i tre år på et hospital. Der var ikke noget galt med Kentaros hovede, men ikke noget meningsfyldt arbejde at kaste sig over.

Yoshifuji fandt en lyttende partner i den japanske robot-fabrik Ory, der havde udviklet OriHime-D modellen. Den er 120 centimeter høj og er til cafe-formålet blevet udstyret med et plastik forklæde.

For godt et år siden åbnede den første Dawn Cafe som et eksperiment – en pop-up shop – der var finansieret af det japanske flyselskab ANA og den velgørende NPO Nippon Foundation.

I første omgang hjælper projektet et antal fysisk handicappede og lammede, der er ramt af sklerose eller skader i rygraden. Eller rettere de handicappede hjælper cafeen….

(Foto: Avatar Cafe DAWN version ß)

(Foto: Avatar Cafe DAWN version ß

(Foto: Avatar Cafe DAWN version ß)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Norlys lægger fiber til 200.000 flere