Plant dine gamle solbriller

Phishing er det mest udbredte

(Foto: Tumisu / Pixabay)

I de senere dage og uger et datakriminalitet igen kommet helt frem i mediernes søgelys, selvom begreber som hacking og it-indbrud har eksisteret hele tiden og i mange år.

De nye ransomware angreb minder os imidlertid om noget, vi kender fra mange tv-krimier og biograffilm.

Her er det bare ikke familiers børn, der bliver taget som gidsler og forlangt løsesum for, men virksomheders og den offentlige sektors computere.

Selv om it-systemers ejere måtte betale mindst 400 millioner dollars i løsesum for at få adgang til deres data igen sidste år, udgør ransomware fortsat kun en lille del af den kendte cyber-kriminalitet.

Faktisk kan ransomware med løsesumskrav ikke erobre en plads blandt de otte mest udbredte former for data-kriminalitet, som de internationale cloud-specialister fra Datto har fundet frem til. FDe har bl.a. et kontor i København.

(Infografik: www.statista.com)

Ifølge den seneste nye udgave af  Dattos “Global State of the Channel Ransomware Report” er sjusk og naivitet fortsat den største kilde til it-kriminalitet. Sådan har det været i mange år, og folk bliver åbenbart ikke klogere.

Af samme grund er både forsikrings-selskaber, banker og butikskæder som Netto ude med advarsler til deres kunder om falske e-mails og sms’er, der florerer i Danmark for tiden.

De indeholder som oftest forsøg på ”phishing”, der også ifølge Datto er den langt mest udbredte form for data-kriminalitet internationalt.

Sidste år stod ”phishing”, hvor forbrydere forsøger at lokke private informationer om f.eks. kontonumre, koder og CPR ud af folk via e-mails, for over halvdelen af alle forsøg på at snyde folk online. 54 procent for at være præcis.

Datto-konsulenterne mener, at alt for mange arbejdsgivere undlader at uddanne deres brugere i selv de mest elementære sikkerheds-procedurer.

Den svaghed blev afsløret markant her under Corona, hvor millioner af mennesker verden over blev sendt på hjemmearbejde eller fjern-undervisning.

(Foto: Datto)

De fik hurtigt stillet ny hjemme-pc og hurtige internet linier til rådighed – eller købte dem selv – men ulejligede sig ikke til at optimere it-sikkerheden. Det gav cyber-kriminelle let spil.

Dattos rapport bygger på interviews med over 1.000 udbydere af online tjenester – de såkaldte Managed Service Providers.

De håndterer og overvejer typisk it-systemerne hos mange mindre og mellemstore virksomheder og organisationer.

Det var netop sådan en MSP’er – amerikanske Kaseya –  hvis VSA software der blev ramt af ransomware angrebet fra den russiske hacker gruppe REvil.

Kaseyas data management værktøjer lå bl.a. dybt inde i it-systemerne hos den svenske Coop dagligvare-kæde, der måtte lukke hundreder af deres supermarkeder, fordi kasse-apparaterne var låst….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Plant dine gamle solbriller