Facebook får eget klubhus

Den mobile musiks historie

(Foto: Joachim Kirchner / Pixabay)

I går var det musikkens dag i verden. Det er der nok ikke så mange, der var opmærksom på. Jeg måtte også selv mindes om det. For helt ærligt har hver eneste dag i året mindst én ting, som skal mindes eller fejres.

Never mind. Dagen gav en anledning til at kaste et blik tilbage på 40 års bærbar musik. Altså ikke musik-instrumenter – de er meget ældre. Men på mobil elektronik, der kunne afspille musik.

Da Sony i 1979 lancerede den første Walkman, var den lille klodsede kassette-afspiller, hvad man i dag med et moderne udtryk kalder en ”game changer.”

Den slap musikken fri. Pludselig kunne man gå rundt overalt med hovedtelefoner på og tonerne i ørerne. Man var ikke nødt til at sidde hjemme foran stereo-anlægget, sidde i bilen med sin autoradio eller gå til levende koncert.

I dag er mobil lyd en selvfølge: Vi har smartphones og streaming, trådløse øretelefoner og Bluetooth højttalere på batteri. Podcasts er det 21. århundredes personlige radio-udsendelser.

(Foto: Sergey Micheev / Unsplash)

Men sådan var det ikke for 42 år siden:

Tro det eller ej. Dengang var der mennesker, som førte sig frem i pressen med trusler om, at Walkman var ”et potent symbol på en asocial elektronisk fremtid”. Kritikere var ligefrem bekymret for menneskehedens skæbne.

De ord hører vi igen Denne gang er de rettet mod Apples AirPods øretelefoner. De fjerner angiveligt mennesker fra virkeligheden. De er egocentriske, farlige og belastende.

Så meget om kritik. Mobil musik har da heldigvis flere fordele end ulemper. Mange flere. Mobiler, ure med musik i, trådløse øretelefoner, streaming. Musik er mere bærbar end nogensinde før.

Infografikken fra analysefirmaet Statista viser vigtige milepæle i musikkens rejse, der blev indledt med Sony Walkman i 1979. Senere kom DiscMan, MP3 afspillere, de første mobile, Apple iPod, smartphones, trådløse øretelefoner.

Hvad bliver det næste? Små chips med musik, man får indopereret i hovedet….

(Infografik: Statista.com)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Facebook får eget klubhus