Sony overgår sig selv

Parasol køler med sol

(Foto: Carlo Ratti Design)

De senere dages dejlige sommervejr har lokket tusinder af danskere ud i haven, parkerne og til stranden for at slikke sol.

Når man nu har måttet leve isoleret indendørs i så mange måneder på grund af Corona, må det vel være rimeligt nok, at man i denne sommer sørger for at blive brun på kroppen igen.

Uanset, om man bliver i Danmark i sommerferien – eller bare varmer op til strandene på Mallorca, i Grækenland eller Bulgarien.

Ordet nok kan være nok, kan dog også hurtigt dukke op hos os lyse skandinaver. Derfor kan vi godt lide at gemme os under en parasol, hvis solens stråler bliver lidt for aggressive.

Designerne har hentet inspiration i den oldgamle japanske papir-folde-kunst origami. (Foto: Carlo Ratti Design)

Denne nye parasol fra Italien burde blive årets sommerhit. Den er ikke kun flot, men også små-genial:

Når man klapper parasollen op, dukker tynde solpaneler op på toppen. De indsamler solens stråler og forvandler dem til strøm, der opsamles i et batteri placeret i parasollens stang.

Her kan man så via USB-stik sørge for, at moder sol lader ens smartphone eller trådløse højttaler op. Alternativt kan man tilslutte en lille blæser til at give luft til ens blussende kilder eller for den sags skyld en lille køletaske med batteri.

Kobler man flere af de sol-opsamlende parasoller sammen, leverer de strøm nok til en fryser, man kan sælge ispinde, vafler og kolde drikkevarer fra på stranden. Hvis man da ikke drikker og slikker det hele selv sammen med vennerne.

Den soldrevne parasol måler 2,5 meter i højden og 3,2 meter i diameter. (Foto: Carlo Ratti Design)

Om man kan opnå så stærk strøm under danske himmelstrøg, skal jeg ikke kunne sige. Den smarte parasol er nemlig udviklet i Italien, hvor sommeren normalt er varmere end hos os.

Ideen til high-tech solparasollen kommer fra den italienske isfabrikant Sammontana. Her hyrede man arkitekt-firmaet Italo Rota og det internationalt kendte design-bureau Carlo Ratti til at realisere ideen til noget konkret.

Som så mange andre virksomheder i dag vil Sammontana gerne reducere sit energiforbrug og vise grønne initiativer. Parasollen er fremstillet af genbrugs-materialer, og den skaber miljørigtig og gratis strøm fra solen.

Desværre er parasollen ikke blevet færdig i rette tid til at sætte en storproduktion i gang inden denne sommer. Måske det lykkes til næste år.

Indtil da må man nøjes med at se den udstillet i Milanos BAM Biblioteca Degli Alberi Partk fra den 12. juni til den 8. august….

Det er designere med erfaring fra USA’s berømte Massachusetts Institute of Technologi (MIT), der står bag konstruktionen af den nye solparasol. (Foto: Carlo Ratti Design)

(Foto: Carlo Ratti Design)

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sony overgår sig selv