Technics billigere

Har du talt bobler i øl?

Nu, hvor vi så nogenlunde frit, kan gå på cafe, restaurant eller værtshus for at nyde vores glas vin eller en stor skummende fadøl, kan vi jo benytte lejligheden til at genoplive nogle af de goe gamle bodega-væddemål.

Et af den er selvfølgelig, om man kan smage forskel på en grøn Tuborg og en Carlsberg Hof, når de er serveret ved eksakt samme temperatur.

En anden er, hvor mange bobler der er i et glas fadøl. Det skal være nyskænket, for boblerne forsvinder hurtigt, når øllet kommer ud i fri luft, og man har stukket sin tunge ned i brygget,

I kan selvfølgelig godt begynde at tælle. Sørg for at have en lommeregner ved hånden, for der er rigtig mange bobler i sådan et glas.

Eller gør som jeg: Læs, hvad franske forskere fra landets National Centre for Scientific Research  (CNRS) har målt sig frem til.

De siger, at der frigøres mellem 200.000 og to millioner bobler af CO₂, når en lille flaske øl tømmes ud i et glas – og indtil øllet er fladt.

Franskmændene har brugt en flaske øl med 250 ml i som udgangspunkt og serveret den ved en temperatur på seks grader celsius.

Den mængde svarer til en lille fadøl i Danmark. Drikker man en stor fad, må antallet af bobler være omkring det dobbelte. Altså mellem 400.000 og fire millioner.

Forskerne forklarer ikke, hvor der er et så stort spænd i antallet af bobler. Formentlig kan det skyldes, at der er forskel på kulsyre-mængden i de enkelte øltyper. Desuden kan den anvendte type glas også give varierende resultater.

Der er stor forskel på, hvor mange bobler der udvikles i et glas øl. (Foto: Engin Akyurt / Pixabay)

CO₂ eller kuldioxid er en væsentlig grund til, at en øl føles forfriskende:

De små bobler, der bliver sluppet løs, når man hælder drikken i glasset, giver ikke kun øllet et flot og levende udseende. De er også med til at transportere dugt og smag til vores næse og smagsløg på tungen.

Franskmændene brugte så et høj-hastigheds-kamera og et specielt udviklet computer-program til at beregne antallet af bobler i glasset.

I virkeligheden kunne forskerne vel sidde og nyde et koldt glas fadøl uden at røre en finger. De overlod arbejdet med at tælle til en laptop.

De franske billeder afslører bl.a, at boblerne vokser sig større, efterhånden som de kæmper sig op nede fra midten af ølglasset og op til toppen. Boblerne dannes også langsommere kort tid, efter at øllet er hældt ud i glasset.

Forskerne fortæller også, at der helst skal være bittesmå luft-fyldte hulrum i glassets struktur for at udvikle mange bobler. Hulrummene må ikke være mindst 1,4 nanometer store.

Desuden får man flest bobler, hvis man holder glasset skråt, når man hælder øl i. Så fanges boblerne under skummet og kan udvikle sig på en smukkere måde.

Forsknings-resultaterne er offentliggjort i det seriøse tidskrift ”ACS Omega” fra American Chemical Society,

Godt at vide og sschhkååll….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Technics billigere