Bliver du generet online?

Webcam følger dig

(Foto: Universität des Saarlandes)

Det er let for os at glemme, at vi bliver overvåget overalt i dagligdagen:

Via mobilen ved teleselskabet altid, hvor vi befinder os. Der sidder kameraer i indkøbscentre, butikker, travle gågader og på togstationer.

Og ja – alle bruger jo webcams i disse Corona dage. Til videomøder, online chats med venner og familie.

Mange har sågar købt nye kameraer til formålet, fordi dem, der sad som standard i laptoppen, ikke var gode nok.

(Foto: Universität des Saarlandes)

Med andre ord bliver vi fulgt af elektroniske øjne overalt. Ikke i så voldsom grad som i Kina, men alligevel nok til at føles lidt uhyggeligt.

For at undersøge menneskers reaktion, når de opdager, at de bliver overvåget, har tyske forskere på Saarlands universitet udviklet Eyecam.

Det er et ganske almindeligt webcam, som forskerne har bygget ind i noget, der til forveksling ligner det menneskelige øje med omgivelser.

Til forskel fra almindelige webcams har Eyecam fået tilknyttet sin egen lille-bitte Raspberru Pi Zero computer.

Her ses hele elektronikken i Eyecam. Den styres af en Raspbery Pi Zero processor med tilknyttet videokamera og seks motorer, der kan bevæge øjet. Som software bruges ansigts genkencdelse i stil med den, vi kender fra moderne smartphones. (Foto: Universität des Saarlandes)

Den har tilknyttet en bevægelses-sensor og seks små elmotorer. De hjælper med at flytte objektivet, der er lig med øjet.

Styret af f.eks. software til ansigts-genkendelse, som vi også kender fra moderne smartphones og adgangs-systemer til bygninger og lokaler.

Det hele føles, som om kameraet følger motivet eller personen. Præcist, som det ville se ud i virkeligheden.

De små elmotorer kan få det kunstige øje til at blinke, og man kan sågar fjernstyre, at ”overvågeren” løfter sit øjenbryn.

Elektronik og det lille videokamera er så blevet anbragt i et ”ansigt” af 3D printet kunststof. Det er forsynet med pigmenteret kunstig hud, øjenbryn lavet af ægte menneske-hår og en rund linse, som man kan skifte øjenfarven i.

Hele herligheden forbindes til en laptop via dens USB-port, der ganske enkelt genkender Eyecam som et almindeligt webcam. Man kan derfor bruge det kunstige øje sammen med standard software til videomøder, video-optagelser osv.

Desværre – eller skal jeg hellere skrive heldigvis – findes Eyecam kun i et enkelt fungerende eksemplar.

De tyske forskere har ikke planer om at sætte det i produktion eller sælge det til f.eks. en kinesisk elektronik-fabrikant. Interessen vil uden tvivl være stor som gadget.

I stedet indgår Eyecam i et større EU-finansieret projekt, der skal udvikle elektronik, man kan bære som en del af kroppen. Projektet kaldes InteractiveSkin….

Skræmmende god kopi – ikke sandt? (Foto: Universität des Saarlandes)

Marc Teyssier er forskeren, der har bygget Eyecam. (Foto: Universität des Saarlandes)

Her ses øjets linse med det lille webcam. (Foto: Universität des Saarlandes)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bliver du generet online?