Hvor bor de rigeste?

Smartphones dyrere

(Foto: Elly Brian / Unsplash)

Indtil videre har den meget omtalte mangel på chips og andre elektroniske komponenter ikke berørt den danske forbruger særlig meget.

Priserne på nye smartphones, laptops og tv ligger nogenlunde stabilt. Det samme gælder for elbiler, der godt kan beskrives som computere på fire hjul.

Desværre kan det snart ændre sig. Fra juni ventes chip-prisernes himmelflugt at slå igennem, så vi må regne med at se nye smartphones stige i pris fra efteråret.

Hvor meget der bliver tale om, er svært at vurdere.

Ifølge kinesiske branche-medier har flere chipfabrikanter varslet prisstigninger på 25 til 30 procent. Desuden koster grafikkort til pc’er i dag tre gange så meget som for et år siden.

Ikke alle disse voldsomme stigninger vil nødvendigvis slå igennem til slutbrugerne. Men dyrere bliver det at købe underholdnings-elektronik fra andet halvår af 2021.

Både direkte og indirekte er Corona skyld i, at der nu er mangel på computer chips. (Foto: Gizchina)

Derudover kan det meget vel ske, at særligt populære modeller i både mobiler, pc’er, tv og elbiler slet ikke kan skaffes.

På grund af chipmanglen har mange fabrikker måttet skrue produktionen ned, selvom kunderne står i kø for at købe varerne.

Corona pandemien har skylden – både direkte og indirekte.

Direkte, fordi mange kinesiske komponent-fabrikker måtte lukke ned på grund af smitten. Kun i en periode, men længe nok til at produktionen ikke alle steder er kommet op i fulde omdrejninger igen.

Indirekte fordi Corona krisen med millioner af mennesker med hjemme-arbejde og online-undervisning har fået salget af f.eks. laptops til at eksplodere verden over.

I 2020 blev der for første gang i historien købt over 200 millioner nye bærbare pc’er verden over. Alle indeholder de processorer, RAM-chips, grafikkort og SSD-diske, som der nu er mangel på.

Verdens største fabrikant af elektronik-komponenter – TSMC fra Taiwan – har varslet prisstigninger på op til 25 procent. (Foto: Gizchina)

 

I Kina bliver størstedelen af verdens mobiltelefoner samlet. Når kinesiske smartphone fabrikanter nu er ude og advare om prisstigninger, er det værd at lytte til.

Topchefen for verdens fjerdestørste smartphone mærke Xiaomi – han hedder Lei Ju – siger til erhvervsmediet ”China Business News”, at mange komponenter allerede nu

Lei Ju advarer samtidig om, at forbrugere  er udsolgt, og måske vil de være det et helt år eller to fra nu.

”Forbrugere vil måske for første gang opleve, at gadges, mobiler og andet underholdnings-elektronik bliver sværere og sværere at finde. Og finder man varen, vil den være dyrere end sidst,” siger Xiaomi bossen til den kinesiske avis.

Hos Sony i Japan mærker man også chip-manglen. Den går især ud over Sonys nye PlayStation 5 spillekonsol. Overvejer man at købe sådan en, bør man nok gøre det snart.

Det kinesiske fagmedie “Gizchina” mener at vide, at verdens store smartphone fabrikanter vil foretage pris-justeringer i juni. Så vil deres lagre af chips være stort set tømt.

Holder det stik, vil vi slutbrugere formentlig mærke prisstigninger fra efteråret. Senest op til jul….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor bor de rigeste?