Er blyant og papir bedst?

Starbucks fylder 50

(Foto: Engin Akyurt / Pixabay)

Sammen med Finland er Danmark et af de lande på denne klode, hvor vi drikker mest kaffe.

Derfor kan det virke lidt underligt, at der skulle gå så mange år, inden verdens største kaffe-kæde dukkede op med egne butikker i vores lille land. Først i Københavns Lufthavn og derefter forsigtigt ud i resten af Danmark med nu 18 forretninger.

Men bedre sent end aldrig.

Starbucks er her nu og har netop kunnet fejre sin 50-års fødselsdag. Midt i Corona pandemien og med mange af sine 33.000 butikker lukket.

Da den første Starbucks åbnede i 1971 i Seattles Pike Place Market og begyndte at sælge frisk ristede kaffebønner og forskelligt kaffe-tilbehør, var der ingen, som drømte, at det kunne være spiren til et verdens-omspændende imperium.

Blev man spurgt dengang, ville sådan et svar nok blive diagnosticeret med, at personen led af en alvorlig over-dosis af koffein.

(Infografik: Statista.com)

Starbucks styres stadig fra Seattle i det nordvestlige hjørne af USA, hvor også giganter som Microsoft eller Boeing har deres hjemmebaner.

I dag har Starbucks en markedsværdi på 128 milliarder dollars eller ca. 830 mia. kroner. Kun McDonald’s er større i branchen for quick-service restauranter.

Starbucks gik på børsen i 1992 og brugte pengene til en kraftig ekspansion: I 1996 nåede kaffe-specialisterne 1.000 butikker  –  i 2005 over 10.000.

Ved udgangen af 2020 drev Starbucks 16.742 egne butikker i otte lande. Dertil kommer 16.196 forretninger på franchise basis i 81 lande.

Nu om dage er Starbucks meget andet end cafeer og kaffe. Koncernen ejer f.eks. sit eget pladeselskab, hvor Paul McCartney har udgivet på.

Well – hvorfor kommer jeg lige pludselig til at tænke på den berømte sætning ”it’s a damn good cup of coffee” fra tv-serien ”Twin Peaks”….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er blyant og papir bedst?