Mobilen er også et mikroskop

Spil synth på mobilen

(Foto: Google)

Hvis I holder af ældre elektronisk musik med f.eks. Moog synthesizere som bærende instrument, vil I elske dette nye initiativ, som YouTube og Googleds Arts & Culture division har søsat.

Via den nye Music, Makers & Machines online udstilling kan alle med en smartphone eller tablet prøve sine musikalske evner af virtuelt på fem forskellige klassiske synth’er fra Roland, Moog, ARP osv.

Den nye udstilling samler information om både dem, der gjorde elektronisk musik berømt. Og dem, der gjorde den mulig med deres teknologi og instrumenter. Desuden beskriver online udstillingen også de forskelle genrer i elektronisk musik.

Google og YouTube har samarbejdet med over 50 forskellige pladeselskaber, musikere, konservatorier og tekniske pionerer.

De har skabt over 250 enkelt-udstillinger, 360 graders virtuelle ture, et stort foto-arkiv, masser af videoer, 3D skanninger og beskrivelser af koncerter.

Online besøgende på Music, Makers & Machines bliver inviteret på fire forskellige tema-rejser, hvor de kan lære alt om elektronisk musik og opleve klub-kulturen, der blev bygget op omkring den.

Nu kan du lære alt om fem synthesizere, der har betydet utrolig meget for elektronisk musik. (Foto: Google)

De kan også tage et smut til hardware himlen, blive introduceret til musikere og gå mere grundigt ind i de lyde, som de gamle musik-maskiner og synthesizere kunne frembringe.

Den måske mest fascinerende del af udstillingen er AR Synth Experiment, hvor man har genskabt virtuelle udgaver af berømte synthesizere som Moog Memorymoog, ARP Odyssey, Fairlight CMI, Akai S900 og Roland CR-78.

Via Augmented Reality kan man placere disse legendariske musik-instrumenter i ens egne omgivelser. På sofaen, i sengen eller på skrivebordet.

Man skal bare have en god smartphone eller tablet for at deltage i det musikalske eventyr. Det sker via en 3D feature, der kører som del af ens webbrowser.

For at pudse op på jeres hukommelse eller lære nogle yngre læsere lidt mere om maskinerne, der skabte elektronisk musik for snart 50 år siden, kommer her en lille præsentation af de fem synthesizere, I kan afprøve virtuelt:

Memorymoog var berømt for sin massive sound og karakteristiske lydbilleder, der bl.a. blev udnyttet af Jean Michel Jarre, Michael Jackson, George Harrison, Billy Joel og Emerson, Lake & Palmer – eller nutidige musikere som Alicia Keys.

Via Googles og YouTubes nye online udstilling kan du prøve at lave din egen musik på klassiske synthesizere. (Foto: Bruce Mars / Unsplash)

Memorymoog, som er en polyfonisk synth, blev bygget I nogle få år i første halvdel af 1980’erne.

Akais S900 fra 1986 er firmaets første rigtigt professionelle sampler, der oven i købet havde indbygget harddisk. Det var stort dengang. Akai synth’en kunne arbejde med 12-bit stereo sampling.

Roland CR-78 fra 1978 var en stor rytmeboks med indbygget mikroprocessor, 34 præ-indstillede rytme mønstre og 14 analoge tromme-toner.

Ældst af dem alle er ARP Odyssey fra 1972. Det var en analog synthesizer, der som en af de første kunne spille to lyde på samme tid.

Endelig er der Fairlight CMI fra 1979, som var blandt de allerførste polyfoniske musik-maskiner med en digital sampler indbygget.

I kan besøge Googles og YouTubes Musik, Makers & Machines udstillingen gratis via dette link…..

Soft Cells legendariske ”Tainted Love” er et typisk hit, hvor synthesizeren spiller en stor rolle.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobilen er også et mikroskop