Hvad med at blive digital nomade?

Pas på når du køber mobil privat

(Foto; Telia)

Sidste år investerede Telia i en ny type sporings-system, der skal sikre teleselskabet mod at blive svindlet og udsat for tyverier fra kriminelle,

Den nye software gør det muligt for Telia at blokere enhver stjålen iPhone eller Android smartphone ud fra mobilens såkaldte IMEI-nummer. Sporingen kan foregå, uanset hvor telefonen befinder sig i verden, og hvem der har taget den.

Mobilen vil samtidig vise en besked på sin skærm, der meddeler, at den er opdaget og blokeret. Ved siden af står et telefonnummer, man kan ringe til, såfremt man mener, at telefonen er spærret ved en fejl.

Metoden ser ud til at være effektiv: Siden april 2020 har Telia sporet og spærret over 650 forsvundne mobiltelefoner over hele verden, Fra Øster Hurup til Kinshasa i Afrika,

De spærrede telefoner her en værdi af omkring fem millioner kroner. De har typisk været del af et tyveri, indbrud, røveri, svindel eller ID-misbrug.

Telia håber, at redskabet kan have en præventiv virkning i forhold til det store antal episoder hvert år, hvor nye og dyre smartphones bliver stjålet eller forsvinder under transporten til kunderne,

Det kan også være telefoner, der er købt med brug af stjålet eller falsk ID. Disse mobiler sælges ofte videre til godtroende slutbrugere i Danmark eller udlandet.

”Vores nye værktøj har på knap et år sporet stjålne mobiler for fem millioner kroner,” fortæller Lone Kyhl Hendriksen fra Telia.

Effektiv sporing
Telia har derfor fem gode råd til folk, der får tilbudt tilsyneladende helt nye smartphones gennem privat køb. Typisk via personlig kontakt eller formidling via sociale medier:

”For nogle år siden var vi udsat for en stribe tyverier og sågar voldsomme røverier i vores butikker, hvor målet altid var fabriksnye smartphones,” fortæller Lone Kyhl Hendriksen. Hun er chef for Consumer & Channel hos Telia i Danmark.

”Vi besluttede derfor at finde en løsning, der kunne eliminere gevinsten ved disse tyverier og ved et videresalg af de stjålne varer. Her har den nye software vist sig at være meget effektiv,” fortsætter hun.

Det rygtes nemlig hurtigt i de kriminelle miljøer, når telefoner bliver lukket, så snart de kobler sig på et mobilt netværk. Dermed forsvinder lysten til at stjæle fra Telias butikker og forsendelser.

Telia har oplevet en nedgang i antallet af sager, hvor selskabet spærrer telefoner i 2020 i forhold til 2019.

Nedgangen er dog også delvist en konsekvens af Corona restriktionerne. De  har medført både lukkede butikker og grænser, hvilket har gjort livet surt for internationale bander med speciale i mobiltyverier.

Stjålne smartphones fra Danmark kan ende overalt i verden. (Foto: Sora Shimazaki / Pexels)

 

Find min mobil er ikke nok
Hvis man som privatperson får stjålet sin mobiltelefon, er det ofte muligt at spore telefonen og blokere den via et standard program som f.eks. Find My iPhone.

Det fungerer dog kun, indtil  telefonen er formatteret og installeret med en ny brugerkonto. Det er noget af de første, som professionelle tyve gør.

Med den software-løsning, som Telia benytter i dag, bliver den stjålne telefon spærret, så snart den logger på et netværk – hvor som helst i verden. Også, selvom den er registreret med en ny brugerkonto.

Det har indtil videre ført til, at danske mobiltelefoner fra Telia er blevet spærret over det meste af Europa, Asien og Afrika.

Telia har samtidig lavet en statistik over, hvor de stjålne smartphones befandt sig, da de blev sporet og lukket:

1. Danmark – 23,0 procent
2. Tyskland – 22,3 procent
3. Polen – 9,4 procent
4. Rumænien – 5,8 procent
5. Marokko – 5 procent
6. Hviderusland – 5 procent
7. Makedonien – 4,3 procent
8. Ægypten – 2,9 procent
9. Rusland –  2,2 procent
10. Libanon – 2,2 procent

I enkelte tilfælde har mobiltelefonerne de stjålne mobiltelefoner været på rejse endnu længere væk. Som til Kinshasa i Congo eller til Sydamerika.

(Karolina Grabowska / Pexels)

Pas på, når du køber privat
Telia giver også fem gode råd med på vejen, når man overvejer at købe en smartphone via ikke-autoriserede kanaler.

Er prisen f.eks alt for god til at være sand, er der en risiko for, at telefonen er stjålet. Vær altid kritisk, når du køber en telefon privat.

At en telefon leveres i ny emballage, og der medfølger kvittering fra et nyligt køb, er ingene garanti for, at den ikke er stjålet. Mobilen kan være købt med et stjålet ID.

Alarmklokkerne bør altid ringe, hvis sælger f.eks. vil mødes på en p-plads og kun tager imod kontanter.

Står der i annoncen på f.eks. en online markedsplads, at en helt ny telefon sælges, fordi den er vundet i en konkurrence, bør man straks være skeptisk. Den kan være stjålet. Hvis det er sket hos Telia, vil den straks blive spærret, når man tager den i brug.

Afhent altid telefonen på sælgers adresse, når du køber en ny mobil privat. Betal ikke kontant, men overfør f.eks. pengene via MobilePay.

Er du blevet snydt, og telefonen bliver spærret, skal du melde det til politiet. Kontakt også Telia på det telefon-nummer, der står angivet på den spærrede mobils display….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad med at blive digital nomade?