Teams meget bedre

Skæg hilsen fra fortiden

(Animation: My Heritage)

 

Fænomenet ”Deep Fake” har de fleste nok hørt eller læst om.

Her bruger man f.eks. avancerede grafik-programmer til at ændre billeder fuldstændigt, så man til sidst ikke ved, hvad der er det originale motiv, og hvad der er det modificerede.

Visse influencere og kendisser bruger ”Deep Fake” effekterne i Photoshop til at smukkesere billederne kraftigt på deres poster i Instagram.

Andre eksempler på ”Deep Fake” er videoer, hvor uskyldige menneskers ansigter bliver plantet på videobilleder af folk i pornofilm.

Så går det nye ”Deep Nostalgia” værktøj en helt anden vej. Det er en del af, hvad den kendte, men sædvanligvis ret livløse webside ”My heritage” tilbyder.

”My Heritage” bruges normalt til slægts-forskning eller genealogi:  Til at finde ud af, hvem man selv er i familie med. I fortiden kunne der jo både være mordere og monarker.

Med ”Deep Nostalgia” går Myheritage.com et stooort skridt videre. Ved hjælp af kunstig intelligens (AI) kan man pumpe nyt liv i sine forfædre eller for den sags skyld alle de mennesker, man uploader et portræt af.

Det eneste, det kræver, er at man registrerer sig på hjemmesiden. Nogle få sekunder efter, at man f.eks. har sendt et gammel sort/hvid foto, vil det fremstå som en animation på skærmen.

Oldemor eller fortidens konger og politikere bevæger pludselig deres ansigter, smiler eller laver grimasser. Præcist som man kan gøre med selfies på f.eks. Snapchat, TikTok eller Live Photo på iPhones.

I praksis kan man også sende helt nye fotos til MyHeritage, selvom ideen egentlig var at skabe nyt liv i forfædrene. Kun portrætter virker – ikke andre typer billeder.

(Skærmfoto: My Heritage)

MyHeritage har lært sin computer med kunstig intelligens, hvordan det menneskelige ansigt bevæger sig. Det er gjort ved at lade programmet arbejde med tusinder af videoer.

Resultatet er ganske forbløffende. Den kunstige intelligens analyserer det indsendte portræt og udvælger så selv, hvilke bevægelser det skal tilføres. Naturligt eller ej.

Teknologien har MyHeritage hentet hos det israelske firma D-ID. Det ikke kun animerer et billede, men forbedrer det også i kvaliteten – f.eks. på et gammelt fotografi.

Desuden viser det sig, at Deep Nostalgia også fungerer på portræt malerier. Vittige sjæle har bl.a. uploadet et foto af Mona Lisa, og pludselig får man forslag til, hvorfor hun smiler så uudgrundeligt på Leonardo da Vincis berømte kunstværk.

MyHeritage er godt klar over, at Deep Nostalgia vil dele vandene. Nogle synes, at effekten er vildt morsom. Andre kan blive stødt af animationerne.

Af samme grund har MyHeritage undladt at tilføje lyd og stemmer. Desuden garanterer hjemmesiden, at fotos og videoer ikke vil blive sendt til tredjepart. I sidste ende kunne Deep Fake teknologien vel misbruges til identitets-tyverier.

Som det er nu, må man nøjes med at få sine dystert udseende forfædre til at smile, vippe med hovedet eller blinke med det ene øje.

At rigtigt mange synes, at det er sjovt, dokumenteres af, at over en million billeder blev uploaded og animeret i de første to dage, Deep Nostalgia var åbnet.

MyHeritage tilbyder i øjeblikket, at et begrænset antal fotografier kan blive levende-gjort gratis. De vil så blive forsynet med vandmærke, så de ikke kan udnyttes kommercielt.

Vil man have en større adgang til manipulationerne i Deep Nostalgia, koster det penge. MyHeritage tjener trods alt til dagen og vejen ved at lade sine brugere betale for at få lavet sine anelister….

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Teams meget bedre