Samsung er virkelig smart

Corona skaber digitale outsidere

Siden Danmark lukkede ned i marts på grund af Corona, har digitaliseringen af samfundet taget fart som aldrig før.

Salget af nye skærme, laptops, tastaturer og hurtige internet forbindelser er stormet frem, fordi familien Danmark nu pludselig også skulle arbejde og undervises hjemmefra.

Det er dog langt fra alle her i landet, der får glæde af det store teknologiske spring fremad:

Hver sjette dansker – 15 procent – siger, at de mangler adgang til mulighederne. Alder og penge er som oftest forklaringen.

22 procent fortæller, at de mangler viden om den moderne digitale teknologi.

Og hver tredje – 34 procent – mener, at sproget med de mange tekniske betegnelser og slang-udtryk er blevet så vanskeligt, at det er svært at følge med.

Tallene stammer fra en ny rapport – ”Teknologikløfter 2020” – som Danmarks største kæde af elektronik-supermarkeder har fået lavet.

En stor del af vores ældre medborgere har slet ikke fået glæde af det spring i nye teknologi, som Corona har bragt med sig for resten af det danske samfund. (Foto: Wilfried Pohnke / Pixabay)

 

Ifølge Elgiganten har Corona krisen dermed været med til at øge skellene mellem generationer og økonomiske samfundslag. Præcist modsat af, hvad mange ellers havde regnet med.

Hundrede-tusinder af danskere har nemlig for første gang oplevet begreber som video-møder og det smarte hjem for første gang i praksis i de seneste seks-syv måneder.

”Corona har skabt større afstand imellem mennesker. Vi er blevet mere afhængige af at kunne anvende teknologi for at deltage i samfundet. Samtidig har dem, der havde mindst adgang til teknologi fra starten, fået det endnu sværere,” forklarer Peder Stedal. Han er direktør for Elgiganten i Danmark.

Dårlig økonomi er en af de vigtigste årsager til de nye teknologiske klasseskel:

Blandt dem der siger, at de har problemer med at følge med den teknologiske udvikling, svarer 32 procent, at den største udfordring er, at produkterne er for dyre. 22 procent angiver, at de ikke har udstyret til at arbejde eller studere optimalt hjemmefra.

”Der opstår en negativ spiral, hvor økonomiske og teknologiske skel forstærker hinanden. Hvis du ikke har adgang til en pc, bliver det sværere at søge job eller at søge om den støtte, du har ret til. Når tilbud som biblioteker ovenikøbet har været lukket på grund af Corona, mangler du alternativer,” vurderer Peder Stedal.

Alder er en anden årsag til, at nogle mennesker ikke formår at følge med den teknologiske udvikling.

Vi har et problem med at få samfundets ældre med på teknologi-toget, siger Elgigantens danske direktør Peder Stedal. (Foto: Elgiganten)

 

40 procent svarer i undersøgelsen, at de kender ældre, der ville have haft en bedre livskvalitet, hvis de vidste mere om teknologi.

37 procent har nogen i familien, som ikke kan bruge en smartphone eller internettet. 31 procent siger, at de ville have haft mere kontakt til deres familie-medlemmer, hvis flere over 75 år var til stede på de sociale medier.

Blandt personer over 60 år er 44 procent bekymrede for, om de kan hænge på den digitale udvikling.

41 procent af de ældre svarer, at de er bekymrede for at komme til at stå uden for samfundet, fordi de ikke kan betjene moderne elektronik.

Elgigantens danske chef mener, at vi står over for et paradoks og en stor udfordring:

”Selvomteknologien bliver lettere at bruge, synes ældre, at det er blevet sværere at følge med. Det kunne tyde på, at vi skal lære at undervise vores gamle bedre og bruge et anderledes og letforståeligt sprog.”

”Teknologikløfter” rapporten får Elgiganten udarbejdet hvert år i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

YouGov har lavet analysen som et net-panel med 1.024 deltagere alene i Danmark. Undersøgelsen er gennemført i perioden 6. til 22. maj….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsung er virkelig smart