Når køleskabet er rigtig nuser

Kommer Lenovo i modvind?

(Foto:> Prizm Institute)

For et par dage siden kunne den kinesiske pc-gigant Lenovo fortælle, at koncernen tjente så mange penge som aldrig før.

I andet kvartal af regnskabs-året omsatte Lenovo for 14,9 milliarder US dollars på verdensplan eller godt 95 mia. kroner.

Det er en fremgang på syv procent, der bl.a. kan forklares, at millioner af mennesker verden over har købt en ny pc i forbindelse med hjemmearbejds-trenden under Corona krisen.

Lenovo har formentlig samtidig konsolideret sin stilling som den største leverandør af pc’er og laptops i Danmark, Europa og på verdensplan.

Mange dage fik Lenovo dog ikke lejlighed til at skåle i champagne. Nu er it-giganten nemlig rendt ind i stormvejr fra den danske samfunds-vagthund Danwatch.

Danwatch har nemlig udsendt en rapport, der hævder, at offentligt ansatte i Danmark med stor sandsynlighed sidder foran en computer, som er produceret under umenneskelige forhold i Kina.

Ifølge Danwatch har Lenovo siden 2018 fået fremstillet en række populære pc-modeller på fabrikker, hvor tvangs-forflyttede medlemmer af den undertrykkende muslimske befolknings-gruppe uighurerne arbejder.

Danwatch fortæller, at danske kommuner som Vejle, Viborg, Silkeborg, Aarhus og Odense igennem de seneste tre år har købt nye Lenovo laptops. De kan meget vel stamme fra Lenovo underleverandører, som bruge de uighuriske tvangs-arbejdere.

Kinesiske elektronik fabrikker skal bruge tvangs-arbejdere fra landets muslimske mindretal til at fremstille pc’er og smartphones. (Foto: Human Rights Watch)

Uighurerne lever og arbejder under forhold som strider mod FN’s menneskerettigheder og bliver fordømt verden over – også af danske politikere.

Der skal angiveligt være tale om Lenovo modellerne ThinkPad E480, ThinkPad T490, legion Y540, Ideapad L340, Yoga X380 og Tablet 10.

Flere af disse modeller henvender sig mest til private og spille-glade danskere, så det er bestemt ikke kun folk i den offentlige sektor og i virksomheder der bruger dem.

Danwatch har hentet mange af sine informationer fra den australske tænketank Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Den har i en rapport fra marts 2020 dokumenteret, at fire af Lenovos underleverandører bruger tvangs-forflyttede uighurer på deres fabrikker.

En af disse er fabrikken Hefei Bitland ca. 500 km vest for Shanghai, der har taget imod 1.554 uighurer i løbet af de første otte måneder af 2018. Hefei Bitland producerer computere, tablets og smartphones.

Danwatch har fundet brugermanualer, produktbeskrivelser og salgsopslag, der viser, at flere af de computere, som Hefei Bitland fremstiller, svarer til modeller, som er købt af de danske kommuner gennem Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).

Lenovos ThinkPad T490 skal angiveligt være en af de laptops, der er bygget af muslimske tvangs-arbejdere i Kina. (Foto: Lenovo)

Danwatch har gentagne gange bedt Lenovo i Danmark fortælle, hvor computerne er produceret. Men Lenovo vil ikke svare – hverken på telefonopringninger eller mail….

Danwatch har også været i kontakt med SKI – Statens og Kommunernes Indkøbsservice – der bl.a. shopper it-udstyr på vegne af den offentlige sektor i Danmark. Her svarer man:

“Vi stiller mange krav til leverandører på vores rammeaftaler, herunder skrappe og ufravigelige CSR-krav om, at menneskerettigheder overholdes i produktionen af de varer, de sælger på vores rammeaftaler. Det er leverandørens ansvar at sikre, at de og deres producenter overholder dem”.

SKI har nu sat en undersøgelse i gang på baggrund af Danwatch’ henvendelse….

Lenovo skal have oplyst til den danske it-forhandler, der har leveret computerne til de danske kommuner, at man er stoppet med at få produkter fra fabrikken Hefei Bitland.

Danwatch blev stiftet i 2007 af Forbrugerrådet, WWF Verdensnaturfonden, Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp og Solhvervfonden.

Organisationen administeres af en fond og er uafhængig af politiske, statslige og private interesser….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når køleskabet er rigtig nuser