Her kan I lave selfies i 360 grader

Hvor kort kan tiden være?

(Foto: Erik Witsoe / Unsplash)

I 1999 fik den ægyptiske kemiker Ahmed Zewail Nobelprisen for at have målt den hastighed, som molekyler kan ændre deres udseende med.

Zewail grundlæg den såkaldte femtokemi ved at bruge ultra-korte laserstråler. Forandringerne i molekyler sker i brøkdele af tid – i femtosekunder.

Nu har atomfysikere på Goethe universitetet i Frankfurt for første gang udmålt en tid, der er mange gange kortere end femto-sekunder.

De tyske forskere målte, hvor lang tid det tog for en foton at krydse et brint molekyle. 247 zepto-sekunder brugte foton for sin rejse.

Forsker-teamet under professor Reinhard Dörner har dermed gjort vores tid end kortere, end den allerede er i forvejen.

Man mister næsten fornemmelsen af tid, når man hører, hvordan tyske forskere kan måle bittesmå brøkdele af et sekund. (Foto: Aron Visuals / Unsplash)

 

De 247 zepto-sekunder er nemlig det mindset tidsrum, som nogensinde er målt på denne jord. Den tidligere rekord fra 2016 var fire gange langsommere.

Et zepto-sekund er 1/100.000.000.000.000.000.000 af et sekund, som vi kender det fra vores ure. Det er 20 nuller.

Dörner og hans kolleger brugte røntgen-stråler fra den tyske PETRA III partikel accelerator i Hamborg til deres ultrakorte eksperiment.

Strålernes energi var sat til at tillade en enkelt foton – eller lyspartikel – i at sparke to elektroner ud af et brint molekyle.

I praksis – hvis man da kan bruge ordet i så små størrelser – svarer til den tid, som det tager lys at passere igennem molekylet.

Well – folkens. Lige nu synes jeg, at alt, hvad jeg foretager mig, foregår uendelig laaaaangsomt….

Sådan kan et zeptosekund illustreres. Den gule foton, der kommer fra venstre, skaber elektron-bølger (grå) i det røde brint molekyle. (Foto: Sven Grundmann, Goethe Universität, Frankfurt)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her kan I lave selfies i 360 grader