Strøm i portioner

UV-stråler dræber Corona

(Foto: Kilian Seiler / Unsplash

Vi hører, ser og læser dagligt om mundbind og udvikling af nye vacciner, der skal kunne bekæmpe den frygtede Corona virus.

Ansigts-maskerne er en  meget realistisk og nærværende ting, mens medicinen mod COVID-19 næppe er noget, vi vil se inden for nær fremtid. Et fase tre forsøg, hvor man afprøver et nyt medikament på mennesker, kan let vare flere år.

Til gengæld hører vi meget mindre om teknologier, der kan udrydde eller i det mindste stække Corona virussets lyst til at formere og sprede sig.

Bemærk f.eks, at både mundbind og HEPA-filtre i fly reklamerer med, at de kan filtrere virus, bakterier, pollen og allergener fra. Sågar 99,7 procent, hævder flyenes systemer.

Ingen giver dog en garanti for, at de fungerer mod COVID-19. Kun mod virus generelt og andre små partikler, der hvirvler rundt i luften omkring os.

Nu viser videnskabelige studier fra Japan, at ultra-violet lys (UV) kan dræbe den virus, som er årsagen til COVID-19 sygdommen.

Vi kender alle solbriller og solcreme, der skal beskytte os mod UV-B lys på en anden bølgelængde end det Corona dræbende UV-C. (Foto: Ben Kerckx / Pixabay)

 

Undersøgelsen fra Hiroshima Universitet er den første, der beviser, at ultraviolet C lys på bølgelængden 222 nanometer (”Far-UVC”) er særligt effektiv mod den farlige SARS-CoV-2 virus.

Ikke kun bredt mod mindre dødelige Corona-lignende vira, der dukker op med jævne mellemrum og f.eks. er skyld i influenza epidemier.

Det skriver det velrenommerede videnskabelige medie ”Nature” i sine ”Scientific Reports”.

Det er ikke nogen hemmelighed, at bestemte lystyper – bølgelængder af stråler – kan dræbe mikrober.

Den type UV-lys bruges bl.a. til at rense og desinficere offentlige toiletter og flykabiner. Lyset ligger ofte på bølgelængden 254 nm, der er godt til at dræbe bestemte typer virus, men samtidig er skadeligt for menneskers øjne og hud.

Derfor går rengøringsfolk i hel-krops-dragter, når de bruger lyset. Eller man sprayer med (måske farlige) kemiske væsker i stedet for.

Ultra violet lys på andre bølgelængder kan også bruges til at tage billeder. (Klaus Hausmann / Pixabay)

 

De nye japanske analyser viser imidlertid, at UV-lys på 2222 nanometer er uskadeligt for mennesker, samtidig med at det er effektivt mod en række patogener, virus og lignende.

Det vigtigste er, at 222 nm UV-lys kan stoppe SARS-CoV-2 virus, der er den, som gør millioner af mennesker syge verden rundt for tiden.

Japanerne foreslår derfor, at man bygger mobile apparater, som udsender dette særlige UV-lys. De kan så bruges i miljøer, hvor det kan være svært at desinficere med jævne mellemrum. Det kunne f.eks. være på hospitaler, i lufthavne, banegårde. hoteller osv.

Ifølge de japanske forskere kan 222 nm lyset dræbe 99,7 procent af SARS-CoV-2 virus efter bare 30 sekunder.

Samtidig kan strålerne ikke trænge gennem menneskers tøj, masker, handsker eller tørklæder, hvor det kunne gøre skade på hud eller øjne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Strøm i portioner