Lav din egen spillebule

Bruger du højre eller venstre?

(Foto: Kelly Sikkerna / Unsplash)

Har I nogensinde tænkt over, hvor mange mennesker der er højre-håndede, og hvor mange der har deres venstre hånd som den vigtigste?

Besynderlig nok er der store forskelle fra land til land- Kina har færrest venstre-håndede, mens Holland har tre gange så mange – og flest.

Det viser en analyse fra web-portalen Leftyfretz.com. Danmark er ikke taget med i Statistas infografik, men jeg kan fortælle, at i vores lille land har 11 procent af befolkningen venstre hånd som den stærkeste.

Forskere fortæller, at spørgsmålet om højre eller venstre hånd kan være genetisk bestemt. Den kan allerede opdages, mens fostret ligger i moderens mave.

I nogle kulturer betragtes venstre-håndede som ”forkerte”. Sådan var det også i gamle dage i Danmark, hvor de arme mennesker med venstre-drejning blev kaldt ”kejt-håndede”.

(Infografik: Statista.com)

 

Dengang blev børn ofte tvunget til at lære at bruge højre hånd. Det kan sagtens være tilfældet den dag i dag i nogle kulturer som f.eks. den kinesiske og være forklaringen på, at procenten er så forskellig verden over.

Rent faktisk findes der en tredje kategori af mennesker. De kaldes ”ambidekstrale” og kan bruge højre og venstre hånd lige godt.

Jeres blogger og forfatter til denne artikel er faktisk en af de langt under én procent af befolkningen, der er ambi-dekstral.

Jeg skriver og tegner f.eks. med højre hånd, mens jeg kaster og sparker med venstre….

 

2 kommentarer

  • Jørgen Hansen

    Min søn er ambidekstral, men vores fu….. folkeskole, mente bestemt at han så var venstrehåndet. Hvilket betyder at nogle ting gør han idag med venstre hånd, mens andre ting gør han, med højre. Det bevirker at jeg/vi har haft svært ved at hjælpe ham med visse praktiske opgaver, da min hustru og jeg begge er højre håndet.
    Hvilket igen har givet ham adskillige nederlag.
    Så de checks burde revideres så de tager højde for den tredje type.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • leifshows

      Du har helt ret Jørgen. Jeg opdagede min ambidekstralitet, efter at jeg fik en hjerneblødning for nogle år siden. Da var jeg lammet i den ene side i en periode, og det hjalp mig stort, at jeg kunne bruge begge hænder lige godt.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lav din egen spillebule