Meget mega mini mobil

Hvilken stemme er vigtigst?

(Illutration: Facebook)

Selvom Alexa endnu ikke har løftet sin røst officielt på det danske marked, er Amazons digitale assistent den klart mest populære i verden.

Større og vigtigere end Googles Assistent, der sidder i de fleste Android telefoner. Og meget større end Apples konkurrerende Siri.

I dag sidder Alexa i over 100.000 forskellige apparater fra 9.500 forskellige fabrikanter, som man kan styre ved hjælp af sin stemme.

Fra ”smarte” højttalere og skærme, over tv til mikrobølge ovne, køleskabe, alarmer, videokameraer eller hele stereo-anlæg.

(Infografik_ Statista.com)

Det er kun seks år siden, at Amazon debutterede med den første virtuelle assistent – Alexa. Det skete, da Amazon præsenterede assisten som del af markedets første smarte, trådløse højttalere.

Dengang i 2014 delte Alexa verden i to:

Der var dem, der troede, at nu var totale overvågnings-verden kommet – som beskrevet i George Orwells berømte roman ”1984”.

Andre var fascineret af og så de praktiske muligheder i at kunne kontrollere hele husholdningen med stemme kommandoer. Fjernstyringer, knapper, mobiltelefoner var ikke nødvendige.

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager holder et vågent øje med de digitale assistenterr udvikling og udbredelse. (Foto: Margrethe Vestager / Facebook)

Meget kunne tyde på, at gruppe to har været i overtal. Alexa og hendes rivaler fra Google, Apple, Microsoft eller Samsung har spredt sig med lynets hast. De har været døråbnerne for “tingenes internet” – på engelsk IoT.

Analyse-firmaet Voicebot.ai har også forsøgt at illustrere magt-forholdet mellem de forskellige stemme platforme på en anden måde.

Via sin ”Voice Platform Impact Ranking” interviewer Voicebot tusinder af virksomheder i elektronik-industri for at høre, hvilken stemme de satser på i deres nuværende og fremtidige produkter.

Ikke overraskende ligger Amazon Alexa og Google Assistent langt foran alle andre. Apples Siri kommer hinkende langt bagefter, fordi hun primært kun har Apples egne produkter at sprede sig på.

Smarte højttalere med mikrofoner og digitale assistenter kan lytte med på alt, hvad der bliver sagt og gjort i stuen. (Foto. Amazon)

De digitale assistenters stigende magt – og ikke mindst de mange personlige data, de kan indsamle – har dog også givet anledning til panderynker. Ikke mindst hos EU’s danske kommissær for den digitale verden – Margrethe Vestager.

Hun sørger nu for, at spørgeskemaer bliver sendt ud til 400 virksomheder, der producerer og sælger produkter til tingenes internet, smarte ure og apps til de virtuelle assistenter.

”Stemme assistenter og smarte devices kan indsamle enorme mængder data om vores dagligdag og vaner. Der er en risiko for, at giganterne i dette marked kan udnytte deres dominans i forhold til konkurrenterne,” skriver Margrethe Vestager.

Der er næppe nogen tvivl om, at Vestager og co. i EU vil holde et ekstra vågent øje med Google og Amazon….

(Infografik: Statista.com)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Meget mega mini mobil