Fra action til webcam

Emojis har 25 års fødselsdag

Her i 2020 vil vi få præsenteret 117 nye emojis, som vi bagefter kan bruge i vores e-mails, sms’er, social media opslag, chats osv. Dermed når antallet af de populære piktogrammer op på i alt 3.136.

Hvilke emojis, vi får at se, er bestemt ikke tilfældigt. Det er noget, som er blevet koordineret af det uafhængige Unicode Consortium siden 1995. Her bliver hvert eneste forslag vurderet og vejet meget grundigt,

En emoji skal ikke kun fungere på tværs af en masse forskellige tekniske platforme. Den skal også tage hensyn til mega-trends i samfundet, og piktogrammerne må ikke støde folk på grund af race, religion, politik eller seksuel overbevisning.

Unicode har stået for definitionen af karakterer, tal og tegn til tekstbehandling siden 1991. For 25 år siden kom så emojis til. I første ombæring var det 76 piktogrammer, og siden er der hvert år kommet nye tal.

Blandt årets forsøg på at gøre emojis mere køns-neutrale er en kvindelig julemand, en dame i smoking og en mand med slør. (Illustration: Emojipedia)

Emojis har principielt samme motiv og budskab, uanset om man bruger dem i Windows, på en Mac, på en Androig telefon eller en iPhone. De kan dog variere lidt i udseende og farver, alt efter hvilken platform de er tilpasset.

Desuden er f.eks. smartphone fabrikanter ikke tvunget til at lægge alle emojis på deres mobiler. Apple har f.eks. nogle egne piktogrammer, der ikke findes til Android. Overordnet set følger hardware- og software-udviklerne dog de dessiner, som udstikkes af Unicode.

Blandt de 117 nye emojis er mange, som folk har manglet. Sikkert endnu flere, som vi ikke var klar over, at vi savnede. Det gælder f.eks. symbolet for Bubble Tea, som de færreste danske aner, hvad er. Det er en te-drik fra Taiwan med bl.a. mælk, sukker og tapioka perler i.

Så er et smilende ansigt med tåre eller forældre, der giver deres baby flaske, nok meget mere bredt anvendeligt. Som flere andre emojis findes disse piktogrammer i versioner med mennesker i forskellige racer.

Emojiens historie gennem de første 25 år. (Infografik: Statista.com)

Nye er også et ansigt med omfavnelse ? eller en sammenknebet finger, der også kaldes den italienske håndbevægelse.

Trenden mod, at vi ikke længere må være mand eller kvinde, men alle mulige andre køn imellem eller ved siden af, sætter bestemt også sine spor i årets høst af emojis:

De transkønnedes flag er kommet med. Det samme er kvinder i smoking eller en mand med slør. Julemanden findes nu også i en kvindelig udgave ?, som ikke hedder Mrs. Claus, men Mx. Claus.

Udseendet af emojis i dag tilskrives i øvrigt ikke Unicode. De er opfundet af interface designeren Shigetaka Kurita, der i 1999 tegnede 176 piktogrammer til et japansk teleselskab. Kuritas koncept blev enormt populært i Japan og spredte sig til flere andre lande. I 2010 overtog Unicode ideen og lancerede et første sæt med over 1.000 emojis.

2014 så ankomsten af ant-mobbing emojien ”øje i taleboble. Året efter kom piktogrammer i forskellige hudfarver, mens homo-seksuelle par og familier kom som piktogrammer allerede i 2010.

Nu om dage regner man med, at folk verden over bruger 700 millioner emojis om dagen – alene på Facebook. Nytårs-aften er den dag i året, hvor emojis bruges allermest, fortæller det sociale medie.

Den mest populære emoji på både Facebook og Twitter ”det leende ansigt med tårer af lykke.” Instagram brugerne har en anden favorit. Det er hjerte-emoji’en….

(Indledningsfoto til artiklen: Emojipedia)

Her er en tavle med alle de 117 nye emojis, der kommer i år. (Illustration: Emojipedia)

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra action til webcam