B&O skal levere super sound til Xbox

Webben slet ikke så World Wide

I går fyldte Tim Berners-Lee 65 år, og det bør vel fejres. Hvorfor vil mange sikkert spørge – og hvem er denne mand?

Berners-Lee betragtes som det moderne internets fader. Det var ham, der skabte World Wide Web for godt 30 år siden. Dermed kunne nettet blive folke-eje, fordi det blev meget lettere at betjene.

Selve internet har eksisteret siden 1950’erne, hvor USA skabte det daværende Arpanet. Et netværk, der kunne forbinde vigtige militære baser med hinanden, så amerikanerne kunne reagere hurtigt på et atom-angreb fra Sovjet.

Igennem over 30 år var internet noget, som kun ingeniører, programmører og forskere på universiteter kunne finde ud af at bruge. Der var ingen grafisk brugerflade, kun tekst på skærmen – og det hele foregik meget langsomt – sammenlignet med de internet forbindelse, de fleste af os har i dag.

Internets udbredelse i verden i dag. (Infografik. Statista.com)

Tilbage i 1989 arbejdede Tim Berners-Lee på det europæiske atom-forsknings-center CERN i Schweiz. Den 12, marts for 41 år siden distribuerede han et papir til sine kolleger, hvor han foreslog indførelsen af et fælles internet sprog – et såkaldt net-baserede hypertext system – der skulle hjælpe CERN med at dele og styre information i den store organisation.

”Vi burde arbejde sammen på at skabe et universelt informations netværk, der fungerer over hele kloden,” skrev Berners-Lee i sit forslag og tilføjede:

”Målet kunne være at skabe en platform, hvor alle typer information eller referencer kunne lægges, som man føler er vigtige. Bagefter skal de være nemme at finde for andre.”

Dermed havde den geniale brite i praksis skabt internet. Det var en revolutionerende tanke dengang. Året efter fandt han så på begrebet World Wide Web, som alle bruger den dag i dag: Tænk blot på de tre bogstaver www, som vi bruger som fornavn til internet-sider.

Tim Berners-Lee fotograferet sidste år, da han besøgte Science Museum for the Web i London. (Foto: Jwslubbock / Wikipedia)

Nu er der gået over 30 år. I Danmark har næsten alle adgang til internet – på deres computer, mobiltelefon, tablet, tv eller sågar køleskabet i køkkenet.

I virkeligheden er intenettet dog slet ikke så ”world-wide”, som vi går og tror. Kun 54 procent eller lidt over halvdelen af verdens befolkning har adgang. Det viser tal fra FN’s International Telecommunications Union (ITU).

Europa har i dag den største udbredelse af internet. Over otte af ti i vores verdensdel kan gå online. Det er fem procent flere end i Nordamerika og 34 procent flere end i Asien.

I de mest veludviklede lande som f.eks. Danmark er internet-udbredelsen på 86,6 procent eller højere. På verdensplan ligger gennemsnittet på 53,6 procent, mens flere udviklingslande er helt nede på under 20 procent….

(Indledningsfoto til artiklen: Gerd Altmann / Pixabay)

Så hurtigt er brugerskaren på internet vokset gennem årene. (Infografik: ITU)

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

B&O skal levere super sound til Xbox