Facebook åbner Corona info center

Nokias første 5G mobil bliver billig

Finske Nokia er en af de tre store i verden, der bygger de nye 5G mobilnet, vi snart skal købe nye smartphones til. De to andre er Ericsson fra Sverige og Huawei fra Kina.

Huawei har for længsr lanceret egne 5G telefoner, som vi dog endnu ikke har set i større antal på det danske marked. De kommer nok efter den 26. marts, hvor Huawei har verdens-premiere på sine nye P40 topmobiler. Men hvad med Nokia?

Well – nu producerer Nokia ikke længere selv telefoner. Rettighederne til Nokia navnet har finnerne solgt til finsk-kinesiske HMD Global, der gør det rigtig godt med især mobiler i de lavere prisklasser. Selvom Nokia sikkert godt kunne, vil man tilsyneladende ikke slås ansigt til ansigt med iPhones fra Apple eller Galaxies fra Samsung.

Princippet om at satse på mere økonomisk tilgængelige mobiler viger HMD Global  ikke tilbage fra med sin nye Nokia 8.3 telefon. Den er Nokias første 5G udspil og markedsføres som verdens første globale 5G mobil.

Nokias første 5G telefon fremstilles åbenbart i flere farver. I Danmark får vi nok kun den blå i Polar Light kulør at se. Foto: HMD Global)

Hvad der ligger i det, ud over at Nokia formentlig vil sælge 8.3 i så mange lande som muligt – inklusive Danmark? Udtrykket ”global” bruger Nokia, fordi nyheden er den første mobil, der fungerer med alle de 5G netværk, som findes kloden rundt. Dem findes der faktisk en del forskellige af, og Nokias rivaler fungerer med langt de fleste. Bare ikke alle.

Nokia 8.3 er også en af de allerførste mobiler med Qualcomms helt nye 765G processor ombord. Til forskel fra de dyrere og hurtigere Snapdragon 8xx processorer har den nye 765’er hele 5G kommunikationen integreret i en og samme chip.

Skærmen er stor – 6,81 tommer – og benytter Nokias PureDisplay teknologi, der skal give bedre kontrast og mere klare billeder end almindelige AMOLED displays. Skærmen har Full HD+ grafik i aflangt 20:9 format.

Dog ser det ikke ud, som om Nokia følger moden med hurtigere opdatering af displayet. Det kører fortsat med 60 Hz, hvor OnePlus og Samsung er hoppet op på 90 og 120 Hz. Det er antallet af gange i sekundet, som billedet bliver fornyet. Jo oftere, desto bedre fungerer computerspil og video afspilning.

Nokia 8.3. 5G har sine fire kameraer siddende på en rund skive på ryggen. Hoved-sensoren er på 64 megapixel og udstyret med et objektiv fra tyske Zeiss. (Foto: HMD Global)

Nokia 8.3 5G kommer med fire kameraer på ryggen, hvor den tyske optik-mester Zeiss har haft en finger med i spillet. Hoved-kameraet har en 64 megapixel billedsensor, og den suppleres af en ultra vidvinkel på 12 MP, en 2 MP makro og en 2 MP til dybderne.

Pixel-antallet kan lyde lavt i forhold til konkurrenterne, men Nokia understreger, at man f.eks. bruger større og mere lysstærke billedpunkter i sin vidvinkel. Den skal sikre, at mobile kan optage video i 4K kvalitet selv under dårlige lysforhold. Vi får se, for det siger de alle.

Mere interessant ser en ny Action Cam feature ud til at være. Den skal give video optagelser med professionelle 60 billeder i sekundet (fps), der skal være lige så stabile, som stod kameraet på et stativ.

Ret sjov virker også en ny Zeiss Cinematic Capture funktion. Den skal give adgang til at optage og redigere videoer i det Hollywood-populære 21:9 bredformat. Farverne skal også være som tager ud af den nyeste biograffilm.

Det allermest spændende er imidlertid priserne. Nokia 8.3 5G skal sælges kunne fås for bare 599 euro eller omkring 4.500 kroner på det danske marked. Det er langt billigere end andre 5G telefoner fra f.eks. Samsung eller OnePlus. Dermed har vi også fået brugt forbandelsen, at nye 5G mobiler skal koste mindst 1.000 dollars eller 10.000 danske kroner.

De 4.500 kroner er for en mobil med 6 GB RAM og 64 GB lager. Betaler man 500 kroner mere, får man mere realistiske 8 GB RAM og 128 GB lager. Er det heller ikke plads nok, kan Nokia 8.3 5G udvides med MicroSD kort på op til 400 GB.

Nokias første 5G mobil kommer til Danmark i juni. Det bliver i farven Polar Night, der henter sin inspiration i nordlyset og den mørkeblå himmel, man kan opleve i de finske nætter….

(Indledningsfoto til artiklen:  HMD Global)

Nokia 8.3 5G kommer med en stor Full HD+ skærm på 6,8 tommer. Foto: HMD Global)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Facebook åbner Corona info center