Polaroid laver sjov 3D printer

Macs får flere virus end Windows pc’er

Apples telefoner, tablets og computere har i mange år nydt et ry om at være mindre udsat for virus og anden malware end Windows computere og Android mobiler.

Apple forsøgte selvfølgelig at forklare det med, at firmaets styresystemer var mindre sårbare for angreb end konkurrenternes. Sandheden skulle dog snarere findes et andet sted. Der fremstilles langt færre Mac computere og iPhones end Windows pc’er og Android mobiler.

Derfor er sandsynligvis mindre for at rende ind i malware på sine gadgets – medmindre da man selv hørte til de klodsede på internet, som downloader alt, hvad de får tilbudt på e-mail eller på flot lavede hjemmesider med indbyggede fælder.

Nu viser en ny rapport, at Mac computere nu har samme risiko for angreb fra hackere og virus som laptops og desktops med Windows på. Det skyldes først og fremmest, at Apple sælger rigtig mange Macbooks, og interessen hos de cyber-kriminelle så stiger tilsvarende.

Her er den mest udbredte malware på Mac computere. De benyttede virus er langt mindre farlige end dem, vi kender fra virus-verdenen. (Foto: Malwarebytes)

Mens Mac-computere havde en beskeden markedsandel på verdensplan på kun 8,44 procent i 2014, var den steget til 12,33 procent i 2018 til nu 17,04 procent sidste år, fortæller analyse-firmaet Statcounter.

Antivirus softwarehuset Malwarebytes har gravet dybt ned i sine enorme databaser for at finde indhold til netop udsendte ”State of Malware 2020 Report”. Dens indhold bygger på de (forhåbentligt) jævnlige virus-skanninger, som millioner af Malwarebytes brugere foretager på deres computere.

I 2019 registrerede Malwarebytes i gennemsnit 11.0 angreb på hver Mac. Det er næsten dobbelt så mange som året før. På Windows-pc’er så malware tallet noget lavere ud – 5,8 angreb om året i snit.

Mac-elskere behøver dog ikke at gå i panik af dem. Heldigvis for dem er de oftest udførte angreb foretaget af ret uskyldig software. I hvert fald, hvis man sammenligner med den malware, Windows pc’er må lægge ryg og harddisk til.

Langt det meste malware på Mac-computere er adware – apps og links, der smutter ind via online reklamer, som folk klikker op. Det andet store område af Mac malware er, hvad man kalder ”potentielt uønskede programmer.” Det er f.eks. ekstra funktioner, nye værktøjs-bjælker osv.

Mac computere bliver dobbelt så ofte inficerede som Windows pc’er. Antallet af Mac vrus-angreb er også steget voldsomt fra 2018 til 2019. (Foto: Malwarebyte)

Windows-kollegerne slås til gengæld med et rædsels-kabinet af trojanske heste, cracking, bagdøre, gidseltagere, ondsindede orme og hackere samt virus i alle mulige afskygninger.

Windows-verdenen har stadig et stort forspring overfor MacOS, når det gælder malware og hackere. Forspringet smelter imidlertid. Mac-brugere kan ikke føle sig så sikre som for bare fp pr siden, advarer Malwarebytes.

”State of Malware 2020” rapporten dækker styresystemerne Windows, MacOS/OSX, Android og iOS, Den opdeler farerne i forskellige kategorier som adware, spyware, ransomware, trojanske heste, hijackere og bagdøre….

(Indledningsfoto til artiklen: Kalhh / Pixabay)

 

 

 

 

 

https://newatlas.com/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Polaroid laver sjov 3D printer