Vi går i biffen i denne uge

Smart ny måde at teste for narko

Hvordan kan man se, om en person har taget det forbudte stof kokain? Erfarne narko-betjente og læger vil sikkert sige, at man bare skal kigge på den mistænktes opførsel og gøremål.

Andre vil sige, at kokain kun kan opdages ved at finde stoffet eller teste en person ved at tage et hår, en blodprøve, en slat urin eller prøver at vedkommendes sved med en tur i laboratoriet.

Det er en tidskrævende proces og temmelig besværlig sammenlignet med alkotesten, hvor man får en første indikation af sprut i blodet ved at lade bilisten blæse i ballon. Efterfølgende skal trafikanten dog til blodprøve på politi-stationen for at få et sikkert bevis på alkohol promillen.

Kokain misbrug er et stigende problem i mange lande. (Foto: Sammisreachers / Pixabay)

Nu ser det ud til, at britiske forskere har fundet en metode til kokain tests, der er lige så sikker og hurtig som alko-blæseren: Man tager et fingeraftryk af den mistænkte kokain-bruger eller narko-handler, skriver Sky News.

Den nye fingeraftryks-sensor kan registrere et molekyle ved navn benzoylecgonin. Det udskilles typisk via huden på en person, der har taget kokain.

Alt, den mistænkte person skal gøre, er at presse sin fingerspds mod et stykke special-papir i 10 sekunder. Derpå skannes papiret med et lille masse-spektrometer, der på få sekunder kan påvise eksistensen af kokain molekylet.

Også virksomheder er interesserede i at bruge kokain-testeren til deres medarbejdere. (Foto: Intelligent Fingerprinting)

Forskerne på University of Surrey i England har opnået en nøjagtighed på 95 procent i deres tests.  De har samtidig opdaget, at den nye test fungerer op til 48 timer efter, at en person enten har indtaget kokain eller har været i fysisk berøring med rusgiften.

Metode og fingeraftryks-maskine er nu færdig-udviklet og er lanceret på det engelske marked via firmaet Intelligent Fingerprinting. I UK anvendes kokain skanneren bl.a. af Peterborough kommune og et par store byggefirmaer.

Forskerne ser nemlig ikke kun afsætnings-muligheder for deres opfindelse hos politi-myndigheder, læger, klinikker og hospitaler. Også virksomheder, der har mistanke om, at deres medarbejdere er kokain-misbrugere, kan være interesserede.

En mere detaljeret artikel om den nye metode er publiceret hos det videnskabelige magasin ”Nature” her….

(Indledningsfoto til artiklen: Intelligent Fingerprinting)

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi går i biffen i denne uge