Her kan man tale om gennemsigtig lyd

Ny rival til App Store og Google Play

Der er mange ting, som generer Kina i den moderne it- og televerden. Apple dominerende position i lande som USA eller Danmark for eksempel. Googles monopol med Android kan kineserne heller ikke lidt. Det skyldes selvfølgelig præsident Trumps jagt på Huawei, hvor han bl.a. bruger forbud mod Android som våben.

Nu kan det imidlertid se ud, som om Google får en direkte modstander fra Kina. Fire af de største kinesiske mobilfabrikanter – Xiaomi, Vivo og OPPO – vil nemlig rotte sig sammen og skabe et alternativ til Googles lukrative Play forretning.

Ligesom Apples App Store i iOS verdenen har Googles Play butik nærmest et verdens-omspændende monopol på at sælge apps til Android telefoner og tablets. Og dem er der mange flere af end iPhones.

Huawei er allerede i fuld gang med bygge sin egen app-forretning op – App Gallery op. Det er dog mere af nødvendighed end af lyst.

(Foto: GDSA)

USA’s forbud mod at sælge Android og Googles populære apps som f.eks. Chrome, Maps eller YouTube til Huawei, tvinger simpelthen Kinas største mobil-fabrikant til at gøre noget på egen hånd.

Det problem har Xiaomi, Vivo og OPPO ikke. De må gerne installere den originale Android 10 og lægge Google apps på deres millioner af smartphones. De er til gengæld irriterede over Googles monopol på at sælge både egne og alle andres apps til Android.

Kineserne vil også have del i software-kagen, når det nu er dem, der leverer mobilerne, som apps skal køre på. Det sker ske gennem et nyt fælles initiativ, der hedder Global Developer Service Alliance – GDSA.

De tre stiftende medlemmer af GDSA er i sig selv en stærk trussel. De er nemlig verdens fjerde-, femte- og sjette-største mobilfabrikanter. Det i Danmark mere kendte OnePlus mærke kan formentlig også indregnes. OnePlus er nemlig søsterselskab til Vivo og OPPO.

Sådan ser drømme-scenariet ud for GDSA. Hopper Huawei med i alliancen, står dens medlemmer bag 40 procent af alle de smartphones, der blev solgt i verden i 2019. (Illustration: Weibo)

Decideret frygt-indgydende kunne det blive, hvis Huawei besluttede sig til at gå med i GDSA. Huawei bruger i øjeblikket milliarder af kroner på at lokke app-udviklere ind i sin Huawei Mobile Services verden, der bygger på det nye Harmony OS styresystem.

Det vil sige, at Huawei allerede er i kontakt med tusinder af softwarehuse verden over. Blandt dem alle de app-udviklere, som GDSA folkene gerne vil have fat i.

Skulle Huawei hoppe med på vognen, vil de så fire medlemmer af GDSA stå for 40 procent af alle de smartphones, som blev solgt i verden i 2019. Det vil også være langt over halvdelen af alle Android mobiler.

Ifølge kinesiske nyheds-medier har Huawei holdt flere møder med GDSA. Resultater af forhandlingerne er ikke kendt, men GDSA ventes at komme med en officiel lancering meget snart. Med eller uden Huawei. Annonceringen sker måske allerede i slutningen af februar, hvor den store Mobile World Congress 2020 holdes i Barcelona.

Sådan beskriver GDSA sig selv på sin hjemmeside. (GDSA).

I forhold til Huawei kunne man godt forestille sig, at det ville være et problem, om GDSA skal satse på ét eller to styresystemer. Xiaomi, Vivo og OPPO er mest interesseret i at bruge Android som basis, mens Huawei vil forsvare sit eget Harmony OS. Der i parentes bemærket skal være delvist kompatibelt med Android.

I marketing materiale fra GDSA, som er lækket til kinesiske sociale medier, kan man se, at strategi, salgs-kanaler, udviklings-støtte, branding og betalings-metoder minder meget om Google Play og Apple App Store.

Målet er at skabe en tredje global kæmpe-butik for apps – med base i Kina. Spændende at se, om det lykkes….

(Indledningsfoto: Gerd Altmann / Pixabay)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her kan man tale om gennemsigtig lyd