Pas på, hvad du henter på internet

Orre er en smart mad-komposter

Hvert år bliver 1,3 milliard tons mad og fødevare-affald smidt ud og ender på lossepladsen eller bliver tilintetgjort i forbrændings-anstalter verden over.

Det er, fordi vi ganske enkelt køber og producerer for mange madvarer. Vi får dem så ikke spist før sidste anvendelses-dato, eller de bliver dårlige af at stå for længe.

Det kan godt være, at CO₂ forurening af luften er et stort problem. Fødevare affald er en næsten lige så stor udfordring for os selv og miljøet omkring os.

En række danske supermarkeder, en del restauranter og et par hotelkæder er gået aktivt ind i at få genbrugt deres overskudsvarer. Det er godt og prisværdigt, men i virkeligheden skulle vi alle nok begynde i vores eget køkken.

(Foto: Adam Szczyrba)

Ud over en adfærds-ændring kunne det f.eks. være med Orre. Det er den første smarte komposter, som man kan have stående på køkkenbordet. Nyheden er ikke større end mange andre køkken-maskiner.

Orre fungerer i princippet som de kompost-bunker og -tanke, som mange har placeret i deres baghaver. Orre er bare smartere og hurtigere. Man putter sine madrester og fødevare affald i maskinen, og efter et stykke tid ender det som kompost, man kan bruge til at gøde sine blomster, grøntsager og andre planter med.

Orre er skabt af den polske designer Adam Szczyrba.

Han har delt den ret dekorative miljø-maskine op i tre afdelinger – selve kompost beholderne, en base af kork og en solid top med låg, der ikke lader stanken af forrådnelse slippe ud i omgivelserne. Man skulle jo nødig miste appetitten i sit køkken.

(Illustration: Adam Szczyrba.)

Kompost-beholdere er der tre af – i forskellige størrelser og højder. Orre ejeren kan bruge dem på skift eller sammen – alt efter behov og mængden af overskuds-fødevarer:

En cylinder-rund ”skorsten” løber igennem alle tre ”containere”, hvor den nederste er forsynet med huller. Så kan der komme mere luft ind, som sætter fart i kompost processen. I ”skorstenen” opstår de forrådnelses-svampe, der skaber anti-biotiske substanser og dræber sygdoms-fremkaldende bakterier. Resultatet bliver god gødning.

Er man en hel familie med et stort madforbrug, vil man kunne købe ekstra containere til Orre. Efterhånden som de er fyldt, kan de så flyttes til videre kompostering på f.eks. en terrasse, en balkon, i garagen eller i kælderen.

Nede i bunden af Orre – i den del, der er gemt bag kork – sidder en motor-drevet turbine, der hele tiden skubber ilt ind i komposteren. Ilten er nødvendig og er med til at fjerne overskuds-væske fra mad-affaldet.

(Illustration: Adam Szczyrba)

Væsken ender i en beholder i Orres base, som nemt kaa tages ud med et håndtag og tømmes. Tilsvarende er låget i komposterens top forsynet med et kulfilter, der holder grimme lugte væk fra rummet omkring maskinen.

Ellers kan man lade Orre køre helt af sig selv og lade naturen råde indeni komposteren. Den kræver kun tilslutning til en stikkontakt, så turbinen kan holdes i gang.

Eneste problem med Orre er, at køkkenbords-komposteren kun er en prototype på nuværende tidspunkt. Selvom Adam Szczyrba har vundet flere internationale design-priser for sin idé, er der ingen stor fabrik, der har sat den i produktion. Lidt mærkeligt, ikk….

(Indledningsfoto: Adam Szczyrba)

(Foto: Adam Szczyrba)

(Foto: Adam Szczyrba)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas på, hvad du henter på internet